Aluminij d.d.

Lagano odumiranje Aluminija: Tko riješi struju, riješio je sve

"Problem Aluminija uvijek je struja. I svi zahtjevi potencijalnih investitora, bilo ih je pet ili šest, do sada, svi su se vraćali na struju. Da smo mogli riješiti struju, kombinat bi i danas radio", kaže ministrica financija FBiH Jelka Miličević.
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 11. 2019. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema dobrih vijesti za mostarski Aluminij, javlja TV N1. Financijska konsolidacija se nastavlja, iako je ranije najavljeno da će trajati do 6. prosinca. S investitorima se razgovara, no problem i dalje ostaje zahtjev za povlaštenom cijenom električne energije, na što Vlada ne može utjecati.

"Problem Aluminija uvijek je struja. I svi zahtjevi potencijalnih investitora, bilo ih je pet ili šest, do sada, svi su se vraćali na struju. Da smo mogli riješiti struju, kombinat bi i danas radio. Nije problem riješiti struju, problem je dati povlaštenu struju u ogromnim količinama Aluminijskog kombinata. Svi oni koji se javljaju, traže to. I mi smo otvoreni, svaki dan odgovaramo, pozivamo, i mi željno očekujemo ponudu", kazala je Jelka Miličević, ministrica financija FBiH.

Iako je Vlada Federacije BiH, koja je suvlasnik 44 posto udjela, iskazala nedavno uvjetnu spremnost za nastavak pregovora sa izraelsko-kineskom grupacijom, struja i dalje ostaje problem.

N1 navodi kako je zatražena fiksna cijene električne energije od 40 eura do 10 godina, oslobađanje od svih troškova u vezi sa Elektroprijenosom i garancije za izgradnju termolektrane. Na brojne prigovore koje je Vlada uputila potencijalnom investitroru, još se čeka odgovor.

Stečaj za sada nije opcija, umjesto toga kako naglašavaju i sami radnici, Aluminij se ostavlja da polako nestane u tišini finansijske konoslidacije. U međuvremenu su potvrdili kako u kombinatu nema više posla, elektroliza je očišćena, ljevaonica spremna za pokretanje proizvodnje. No umjesto u radna odijela, i preostalih 365 radnika, vjerojatno će na biro rada.

 

"Podržavamo nastavak rada ove firme u bilo kojem obliku, isto tako podržavamo da se bar nastvi rad ljevaonica ako je to moguće. Od Vlade očekujemo da prihvate bilo kakav nastavak rada", ističe Tanja Jovanović, zaposlenica i član rukovodstva novoformiranog nezvisnog sindikata.

"I ona treba povući krajne poteze i reći što je cilj svega ovoga. Što uraditi sa Kombinatom i na koji način riješti ljude, početak ili kraj kombinata", kaže Danijel Bukovac, zaposlenik Aluminija.

Na pitanje što će biti sa preostlim radnicima, Jelka Miličević odgovara:

"Stvorit će se preduvjeti da su privremni tehnološki višak, a ako se bilo šta pokrene po zakonu, oni će se sukcesivno vraćati u proizvodnju".

Aluminij je ugasio proizvodnju 11. srpnja u ponoć zbog nemogućnosti nabavke električne energije i dugovanja koja se procjenjuju na oko 400 milijuna KM. Vlada Federacije BiH u međuvremenu je donijela je odluku da Aluminij iz Mostara svoje poslovanje nastavi u okviru finansijske konsolidacije.

Tijekom  ovog postupka ne mogu se pokrenuti postupci prinudne naplate potraživanja nad imovinom društva. Do kada će trajati, nije precizirano.

Što očekivati od susreta s predsjednicom Hrvatske?

Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija obratili su se ranije tijekom ovog mjeseca svim relevantnim nivoima izvršne vlasti, kao i utjecajnim političarima, kako bi još jednom ukazali na alarmantno stanje u mostarskom Aluminiju.

Prilikom nedavnog boravka u BiH, u sklopu vlastite predizborne kampanje, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, uputila je poziv predstavnicima Aluminija da 5. prosinca dođu u njezin kabinet u Zagrebu.

Na taj je način predsjednica Hrvatske izravno reagirala na molbu za pomoć iz Aluminija, a u Zagreb će putovati članovi uprave i NO Aluminija, kao i predstavnici rukovodstva nezavisnog sindikata.

Sindikat Aluminija se tada za pomoć obratio i hrvatskom premijeru Plenkoviću, ali iz njegova kabineta dosad nije bilo nikakve reakcije na pismo iz Mostara.

Podsjećamo da je Vlada Republike Hrvatske suvlasnik mostarskog Aluminija u visini od 12 posto i da ima jednog zastupnika među sedam članova nadzornog odbora tvrtke.

Kopirati
Drag cursor here to close