Obračun i isplata

Prozor-Rama i Elektroprivreda opet na sudu

''Ne tražimo ništa što nije naše – tražimo samo ono što po zakonu pripada našoj općini, a ne nekom drugom. Tražili smo dogovore, pisali, javljali se, ali iz Mostara nismo dobivali nikakve odgovore.''
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 01. 2020. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rad JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar temelji se na zakonima koji propisuju pojedinu materiju iz djelokruga našega rada i podzakonskim aktima Društva. Kad su u pitanju sudski sporovi koristimo sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi zaštitili interese našega poduzeća'', komentirali su kratko za Bljesak.info iz Elektroprivrede HZ HB Mostar novi sudski postupak koji će se voditi između ovog poduzeća i Općine Prozor – Rama.

Naime, Općina Prozor – Rama je još 2013. pokrenula sudsko utvrđivanje obveze JP Elektroprivreda HZ HB Mostar za određene razlike pri obračunu i isplati tzv. Naknade za potopljeno zemljište. Zakonskim izmjenama iz 2009. godine utvrđena je obveza izmjene ove naknade sukladno povećanjima ili smanjenjima proizvodne cijene električne energije. Općina tvrdi da je bilo povećanja cijena i da ih je trebalo pratiti povećanim uplatama naknade, ali Elektroprivreda je to odbijala učiniti.

Sudsko rješavanje je tako postalo uobičajeni način rješavanja ovog problema. U dosadašnja dva sudska postupka, Općina Prozor – Rama je dokazala svoje tvrdnje, dobila pravosnažne odluke i naplatila razlike od 2010. do 1.6.2016.
U postupcima su sudjelovali Općinski sud Mostar kao prvostupanjski i Županijski sud Mostar kao drugostupanjski, pokretane su revizije Vrhovnom sudu FBIH i apelacija Ustavnom sudu FBiH.

''U ovoj, neki kažu epskoj, borbi Općina Prozor –Rama je dobila sve presude u svoju korist, nakon toga i tražene razlike ali i milijunske iznose kamata na zakašnjelo plaćanje. Ne osvrćući se na sve dosadašnje presude, JP Elektroprivreda HZ HB Mostar i dalje odbija pozive iz Rame da vrši plaćanje po povećanom, sa zakonom usklađenom, obračunu'', navodi Josip Juričić, pomoćnik načelnika Općine Prozor – Rama.

Zato je, kako ističu za Bljesak.info, pokrenut novi sudski postupak po istom osnovu, a koji obuhvaća razdoblje od 1.6.2016. do 30.6.2019. Iznos glavnice je preko šest milijuna KM, a iznos kamate ovisi o datumu plaćanja, te će i on biti milijunski. Pripremno ročište na Općinskom sudu u Mostaru je zakazano za 31.1.2020.

''Ne tražimo ništa što nije naše – tražimo samo ono što po zakonu pripada našoj općini, a ne nekom drugom. Tražili smo dogovore, pisali, javljali se, ali iz Mostara nismo dobivali nikakve odgovore. Sudsko odlučivanje nam je jedino rješenje'', rekao je načelnik općine Prozor – Rama, Jozo Ivančević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close