Prvi štrajk

Kreće bunt u Aluminiju: Radnici održali prvi prosvjed

Najavili su kako će, ako se ne ispune njihovi zahtjevi, stupiti u generalni štrajk.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 11. 2018. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako su i najavili, radnici Aluminija održali su jednosatni štrajk upozorenja kako bi još jednom skrenuli pažnju na tešku situaciju u tom poduzeću.

Radnici traže isplatu plaća, uplatu doprinosa za mirovinsko te kreditne obveze iz srpnja ove godine. Pozvali su nadležne u poduzeću da ispune njihove zahtjeve te potvrdili kako će štrajkove održavati u sljedećih dana.

Najavili su kako će, ako se ne ispune njihovi zahtjevi, stupiti u generalni štrajk.

Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romea Biokšića, razlozi obustave proizvodnje su neuplata doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, neisplata plaće i kreditnih obaveza sukladno sporazumu između Uprave i Sindikata, nedonošenje pravilnika o plaćama, kao i pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta te opća problematika Društva.

Napomenuo je kako su razgovarali s direktorom Društva te da imaju neka obećanja vezana za isplatu plaća za deseti mjesec, ali da o svemu navedenom zvanično nisu postigli nikakav dogovor.

''Skrenuli smo pozornost i vlasnicima Društva vezano za stanje u kojem se ono nalazi i zatražili da se pod hitno poduzmu neki koraci ka spašavanju tvornice, što se najviše odnosi na opskrbu i cijenu električne energije'', navodi Biokšić.

Dodao je kako će jednosatni štrajkovi upozorenja biti održani i u četvrtak i petak te da će nakon toga biti donesena odluka o daljnjim koracima.

''Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune, sljedećeg tjedna održat ćemo vanrednu Skupštinu Sindikata gdje ćemo donijeti odluku o našim daljnjim aktivnostima'', poručio je Biokšić.



Podsjećamo, direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako je stanje i dalje neizvjesno te da se struja nabavlja dan za dan te da se nazire i problem s dobavljačima.

''Ne znamo hoćemo li živjeti 24 ili 48 sati'', rekao je na konferenciji za medije Pandža i dodao kako nisu u stanju plaćati sirovine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close