Ćićko

Korona-problemi prijevoznika: Na liniji za Njemačku samo troje ljudi

Federacija BiH i općina Tomislavgrad osigurala su određenu financijsku pomoć u 2020. godini, a autoprijevoznici nadaju se da će se to nastaviti i u ovoj godini.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 01. 2021. u 12:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa uzdrmala je gotovo sve segmente ekonomije, a posebice su pogođene pojedini sektori gospodarstva među kojima i autoprijevozničke tvrtke.

Po riječima direktor tvrtke "Ćićko commerce" iz Tomislavgrada te člana Predsjedništva odbora Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu putnika Ivana Kovačevića, restriktivne mjere koji su se počele uvoditi na proljeće prošle godine stvorile su velike probleme u prijevozu putnika.

''Nakon što su u lipnju prošle godine ponovno otvorene autobusne linije broj putnika znatno se smanjio, a posebno se to odnosi na međunarodni prijevoz putnika. Zbog toga je otkazano puno redovitih i izvanrednih linija, a prema nekim procjenama gubici u našoj tvrtki u 2020. godini iznosili su oko 60 posto'', kazao je Kovačević.

Za ilustracija Kovačević navodi kako je nedavno na jednoj od međunarodnih linija iz Njemačke bilo samo troje putnika.

Pored redovitih troškova dodatno opterećenje za autoprijevozničke tvrtke u vrijeme epidemije predstavljaju sanitarne mjere kojih se moraju pridržavati. Tako se nakon svake vožnje kompletan prostor autobusa mora dezinficirati.

''Troškovi su veliki, a s druge strane prihodi padaju i upitno je što će biti nakon epidemije. Morat ćemo nešto mijenjati kako bismo ostali u poslu i zadržali 63 radna mjesta. Reduciranje broja linija svakako je jedna od mjera'', dodao je Kovačević.

Federacija BiH i općina Tomislavgrad osigurala su određenu financijsku pomoć u 2020. godini, a autoprijevoznici nadaju se da će se to nastaviti i u ovoj godini.

''Od Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dobili smo financijsku pomoć kao korisnik sektora javnog cestovnog prijevoza putnika. Međutim ta pomoć još 'nije legla' na naše račune'', kazao je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close