Reagiranje

Kolektivni ugovor: Utjecaj sindikata sveden na minimum

Sve je ostavljeno na volju Upravi poduzeća i to kroz izradu Pravilnika o radu, priopćio je Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 05. 2021. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa FBiH nije donio važne promjene za radnike u smislu mogućnosti utjecaja njihovih predstavnika na povećanje plaća i poboljšanje materijalnih uvjeta života radnika, o čemu gotovo da i nije bilo rasprave u procesu pregovaranja, već je sve ostavljeno na volju Upravi poduzeća i to kroz izradu Pravilnika o radu, priopćio je Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar.

''Jedino što potpisnici novog Kolektivnog ugovora (predstavnici Vlade FBiH i Sindikata BH pošte) prezentiraju kao ''bitno poboljšanje'' je članak 47. novog Kolektivnog ugovora koji daje pravo reprezentativnim Sindikatima kod poslodavca da dva puta godišnje podnesu pisanu inicijativu poslodavcima za zaključenje sporazuma o primjeni prava koji se tiču povećanja satnice i koeficijenata, cijeneći ekonomsko- financijski položaj poslodavca'', navodi se u priopćenju koje potpisuje Tomislav Erić, predsjednik spomenutog sindikata.

Dodaje se kako ''ovo nije ništa novo''.

''Sindikat (predsjednik) i od prije sukladno člancima 79. starog Kolektivnog ugovora, odnosno članka 80. novog Kolektivnog ugovora ima pravo zatražiti prijem kod generalnog direktora i bez ograničenja predlagati promjene u Pravilniku o Radu, a u korist radnika. Generalni direktor ili predstavnik kojega je on ovlastio u tom slučaju su obavezni primiti predsjednika Sindikata. Javnost, kao i naši djelatnici moraju biti svjesni kako se pravilnik o radu donosi isključivo odlukom Uprave poduzeća uz (samo, formalno) konzultacije sa Sindikatima, što znači da se Pravilnik može donijeti bez da se usvoji i jedna primjedba ili sugestija Sindikata. Upotrebom riječi konzultacija kroz cijeli Kolektivni ugovor utjecaj Sindikata na donošenje odluka za djelatnike koje predstavlja je sveden na minimum'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su u novi kolektivni ugovor ''prošle stvari poput članka 94. po kojem se radniku, učesniku u štajku zbog toga može smanjiti plaća, što u starom Kolektivnom ugovoru nije postojalo, niti postoji u Zakonu o Radu. Članak 93. starog kolektivnog Ugovora je tada u potpunosti štitio i bio na strani radnika, a glasio je ''Radniku koji sudjeluje u štrajku plaća se ne može smanjiti razmjerno vremenu učešća u štrajku, niti može biti ikakvih štetnih posljedica po radnika''.

''Zbog svega navedenog, a i zbog dijelom neistinitog zapisnika sa zadnjeg zajedničkog sastanka u pregovorima mi na sve ovo nismo stavili svoj paraf. Isto tako ćemo legalnim putem pokušati osporiti pojedine članke iz novog Kolektivnog Ugovora za koje mislimo da nisu u skladu sa Zakonom o Radu i Zakonom o vijeću uposlenika'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close