Struje u divu bez struje

Kako upokojiti diva ili što se želi postići špekulacijama o Aluminiju Mostar?

Iz Aluminija su danas oštro reagirali na pisanje državne televizije i portala koji su isti tekst prenijeli, naglašavajući kako skupština, zakazana za 17. siječnja, nije otkazana.
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 01. 2020. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su s koncem 2019. godine zaposlenici mostarskog Aluminija kolektivno postali tehnološkim viškom, čime se priča o posrtanju nekadašnje gospodarske perjanice privela kraju, ova tema i dalje je jedna od najprisutnijih u medijima u BiH, ali i šire.

Mnoštvo je različitih pristupa temi propasti nekadašnjeg hercegovačkog diva, ovisno iz kojeg se tabora pokušava 'neovisno' pisati o Aluminiju, a čini se kako različite struje u Aliminiju plasiraju priče ovisno o tome kako im paše za buduće planove i eventualne ''repove'' koje vuku iz ugašenog poduzeća.

Izvor iz Aluminija

Burnu reakciju uprave Društva Aluminij izazvala je informacija o mogućem otkazivanju Skupštine dioničara koju je jučer plasirala BHRT pozivajući se na upravo na izvor iz Aluminija. Zanimljivo, reagirao je opet anonimni izvor prozivajući medije da ruše poduzeće.

Iz Aluminija su danas oštro reagirali na pisanje državne televizije i portala koji su isti tekst prenijeli, naglašavajući kako skupština, zakazana za 17. siječnja, nije otkazana.

U Odjelu korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija za Bljesak.info je također potvrđeno kako skupština nije otkazana, jer bi to također moralo biti službeno objavljeno.

Navodno je informacija o mogućem otkazivanju, bolje reći odgodi skupštine dioničara plasirana iz Nadzornog odbora Društva, uz tumačenje kako će odgoda skupštine biti nužna jer Vlada Federacije i kinesko-izraelski investitor još nisu održali najavljeni sastanak na kojem bi se usuglasili uvjeti ugovora.

Podsjećamo da zakazana izvanredna Skupština dioničkog društva Aluminij d.d. Mostar ima samo jednu radnu točku dnevnog reda: Donošenje odluke o zaključenu ugovora o zakupu imovine društva Aluminij d.d. Mostar sa društvom M.T. Abraham Group S.A.

Jedina šansa

To praktično znači da do same skupštine treba biti usuglašen kompletan ugovor o kojem bi se sudionici skupštine, dakle zastupnici dioničara, trebali izjasniti 17. siječnja.

Potencijalna suradnja s M.T. Abraham Group S.A. jedina je preostala šansa da Aluminij nastavi raditi. Svi ranije spominjani potencijalni investitori, uključujući i WAQT Trade LLC iz Dubaija, koje je ranije favorizirao ministar Nermin Džindić, odavno su izvan igre.

Ministar Džindić je nakon odustajanja arapskih investitora naglo zašutio, a po pitanju prijedloga za ulazak M.T. Abraham Group S.A. u Aluminij bio je uglavnom skeptičan.

 

Indikativno je da ministar Džindić ni u ovome trenutku nije siguran hoće li doći do još jednog sastanka s Abraham grupom, što je zapravo i jedan od ključnih uvjeta za davanje zelenog svjetla ulasku izraelsko-kineske grupacije u Aluminij.

Iz Odjelu korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija također nam je potvrđeno kako preostali djelatnici, oni s otkaznim rokom, redovito dolaze na posao i obavljaju svakodnevne radne zadaće kao i ranije.

Fotelja

Što se tiče pisanja BHRT kako "trenutno nema zainteresiranih kandidata'' za nasljednika sadašnjeg direktora, koji je ranije podnio ostavku, rečeno nam je kako su to sve proizvoljne špekulacije koje nema smisla komentirati.

U svakom slučaju, najkasnije osam dana prije održavanja izvanredne skupštine mora se znati jesu li pripremljeni svi dokumenti za njezino održavanje.

Bude li spreman ugovor za ulazak M.T. Abraham Group S.A. u Aluminij, skupština će se održati kao što je i najavljeno. Sve druge opcije u ovome je trenutku nezahvalno razmatrati.

Kopirati
Drag cursor here to close