Dan prije isključenja struje

Kako je pola milijuna KM završilo na računima bivših direktora Aluminija?

Zanimljiva je činjenica da je dana 9.7.2019. godine, dan prije isključenja električne energije sa konsolidacijskog računa, između ostalog Ivi Bradvici isplaćeno 300 tisuća maraka, Nikici Ljubiću 95 tisuća KM, Tomislavu Lovriću 94 tisuće KM...
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 06. 2020. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa računa Aluminija, samo dan prije nego će im biti isključena struja, 300 tisuća maraka isplaćeno je na račun bivšeg direktora Ive Bradvice., piše Žurnal.

Isti dan, 9. srpnja 2019. godine na račun još jednog bivšeg direktora - Nikice Ljubića Aluminij je uplatio 95 tisuća KM. Zaboravljen nije bio ni Tomislav Lovrić, bivši izvršni direktor za ekonomsko-financijske, računovodstvene i komercijalne poslove. Na njegov račun Aluminij je uplatio 94 tisuće maraka.

Pandžino pravdanje

Bivšem predsjedniku Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Dinka Marića uplaćeno je 25 tisuća maraka. Na račun Ružice Burić, bivše direktorice Sektora pravnih, kadrovskih i zajedničkih poslova u Aluminiju uplaćeno je 22 tisuće maraka, dok je bivšem direktoru Mariju Gadžiću isplaćeno 17 tisuća maraka.

Na pitanje inspektora Financijske policije "tko je odredio prioritete i donio odluku o isplati sredstava samo dan prije isključenja struje", direktor Aluminija Dražen Pandža pravdao je to umanjenjem obveza društva.

Zatražili smo da se donesu sudske presude i pravna služba je dostavila pravomoćne sudske presude na taj dan, te predmete koje su oni dostavili mi smo djelimično platili da bi umanjili obveze društva, kazao je Pandža inspektorima.

Da umanjenje obveza društva i nije neko opravdanje pokazuje činjenica da su samo 9 dana ranije ukupne obveze samo za neto plaće, poreze i doprinose u tom razdoblju iznosile više od 15 milijuna maraka. Za samo šest mjeseci 2019. godine Aluminij je uspio napraviti gubitak od 60 milijuna maraka!

Žurnal dalje navodi, da ni sudske presude nisu opravdanje, jer je u tom momentu Aluminij imao 13 sporova ukupne vrijednosti više od 111,7 milijuna KM, u kojima je zaključena nagodba, ali novac je isplaćen samo bivšim direktorima.

Apsolutno nisu bile izvršene isplate samo direktorima, bilo je isplata i radnicima, odnosno isplaćene su sve pravomoćne sudske presude djelimično, pravdao se Pandža inspektorima.

Radnicima veliko ništa

Međutim, u Izvještaju Financijske policije stoji da je novac po sudskim presudama isplaćen samo bivšim direktorima.

Zanimljiva je činjenica da je dana 9.7.2019. godine, dan prije isključenja električne energije sa konsolidacijskog računa, između ostalog je Ivi Bradvici isplaćeno 300 tisuća maraka, Nikici Ljubiću 95 tisuća KM, Tomislavu Lovriću 94 tisuće KM, Dinku Mariću 25 tisuća KM, Ružici Burić 22 tisuće KM, Mariju Gadžić 17 tisuća KM, navedeno je u izvještaju Financijske policije.

''Uprava gospodarskog društva je u većini slučajeva zaključenim ugovorima s kupcima prouzrokovala štetu gospodarskom društvu ''Aluminij'' d.d. Mostar na način da se prodajna cijena proizvoda 'formirala' na razinu koja je ispod ekonomski opravdane cijene što je rezultiralo stvaranje gubitka prodajom proizvoda  (trupci, inogt, blok, žica) gospodarskog društva ''Aluminij'' d.d. Mostar'', navedeno je u izvještaju Financijske policije.

Suština izvještaja Financijske policije je to da je mostarski Aluminij godinama svoj glavni proizvod prodavao jeftinije od proizvodne cijene.

A osim bivšim direktorima 9. srpnja prošle godine isplaćeno je i 50 tisuća maraka naknada članovima Nadzornog odbora Aluminija. Na isti dan oko 240 tisuća maraka isplaćeno je i poduzećima  Marleko iz Gruda i Euro-vig iz Mostara.

Nakratko je tadašnja uprava Aluminija kupila i mir među radnicima, dan prije zaustavljanja proizvodnje isplaćene su im neto plaće i topli obrok.

Kopirati
Drag cursor here to close