Pandemija

Kako će Tomislavgrad pomoći gospodarstvenicima

Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin pojasnio je kako će navedene pravne i fizičke osobe biti oslobođene plaćanja komunalnih pristojbi
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 04. 2020. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinsko vijeće Tomislavgrad usvojilo je u ponedjeljak Odluku o donošenju mjera za potporu pravnim i fizičkim osobama kojima je zabranjen rad zbog izvanrednih okolnosti izazvanih pojavom koronavirusa.

Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin pojasnio je kako će navedene pravne i fizičke osobe biti oslobođene plaćanja komunalnih pristojbi za 2020. godinu te plaćanja svih zakupnina prema Općini počevši od 1. ožujka 2020. do završetka trajanja stanja nesreće.

Jedna od mjera je i to da se, obveze prema Općini nastale od 1. siječnja 2020. godine do kraja 2020. godine, mogu plaćati u mjesečnim obrocima bez kamata te da općina Tomislavgrad, javna poduzeća i ustanove kojima je osnivač ili su u njezinu vlasništvu, za vrijeme trajanja nesreće, neće pokretati postupke prisilne naplate dok će pokrenuti postupci biti povučeni.

"U cilju očuvanja radnih mjesta u općinskom proračunu osigurat će se sredstva za naknadu u iznosu od 300 maraka mjesečno po zaposlenom radniku u djelatnostima kojima je zabranjen rad temeljem odluka Stožera civilne zaštite", kazao je Vukadin.

Ta naknada, dodao je, koristit će se za sufinanciranje dijela neto plaća zaposlenih koji su zadržani u radnom odnosu kod poslodavca nakon stupanja na snagu Odluke o zabrani i ograničenju, kao i za sufinanciranje dijela neto plaća samostalnih poduzetnika za travanj i svibanj, odnosno razmjerno broju dana koliko je trajala zabrana obavljanja gospodarske djelatnosti u tim mjesecima.

Pravo na naknadu imaju pravne i fizičke osobe sa sjedištem na području općine Tomislavgrad, kao i pravne osobe koje imaju registriranu poslovnu jedinicu na prostoru te općine, za uposlene radnike te poslovne jedinice, pod uvjetom da su izmirile obveze po osnovu doprinosa za radnike, zaključno s veljačom 2020. godine.

Zahtjev sa dokazima za dodjelu sredstava podnosit će se općinskom načelniku koji će imenovati povjerenstvo, a koje će mu na temelju prispjelih zahtjeva, po javnom pozivu, predložiti iznos i vrijeme za koje se ostvaruje subvencija.

Na sjednici Općinskog vijeća je istaknuto kako će oko 500 do 600 radnika biti obuhvaćeno naknadom od 300 maraka, dok 172 onih koji su u vrijeme pandemije dobili otkaze i prijavljeni su na Zavod za zapošljavanje Hercegbosanske županije, neće biti obuhvaćeni spomenutom naknadom.

Predsjednik Udruge gospodarstvenika općine Tomislavgrad Ivan Kovačević za Fenu je kazao da podržavaju navedenu odluku Općinskog vijeća kao jedan vid spasa gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, te da sada inzistiraju na reakciji županijskih i federalnih tijela vlasti za prevladavanje krize.

Kopirati
Drag cursor here to close