Kriza s motorima

Kakav gubitak za Rolls Royce

Kompanija je poduzela najveće restrukturiranje u svojoj povijesti koje će rezultirati zatvaranjem nekoliko proizvodnih lokacija.
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 08. 2020. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski Rolls Royce zabilježio je rekordni gubitak od 5,4 milijarde funti, odnosno 7,2 milijarde američkih dolara u prvoj u polovini ove godine, usljed pandemije.

Kompanija ne očekuje da će se narudžbe oporaviti do razine prije Covida do 2025. godine, prenosi Tanjug.

Pandemija je dovela do pada tražnje za motorima jer su avio-kompanije u velikoj mjeri smanjile letove, a proizvođači zrakoplova desetkovali proizvodnju.

Rolls Royce je predviđao na početku godine da će proizvesti 450 avio-motora, ali sada planira isporučiti samo 250 komada.

Kompanija je poduzela najveće restrukturiranje u svojoj povijesti koje će rezultirati zatvaranjem nekoliko proizvodnih lokacija.

Rolls Royce je ranije najavio da planira ukidanje devet tisuća radnih mjesta u svijetu, što je više od 15 posto njegove radne snage, pri čemu će britanski radnici činiti dvije trećine od ukupnog broja.

U objavi kompanije se navodi da je 2,5 tisuće radnika iz Velike Britanije podnijelo zahtjev za dobrovoljno odlazak ili je prihvatilo prevremeno umirovljenje, što je znatno smanjilo potrebu za otpuštanjem.

Do danas je četiri tisuće ljudi iz civilnog zrakoplovnog sektora napustilo kompaniju, smanjivši njezinu globalnu radnu snagu na 48 tisuća. Još pet tisuća zaposlenih treba otići do kraja godine.

U Rolls Royceu predviđaju da će putem restrukturiranja ostvariti uštedu prije oporezivanja od najmanje 1,3 milijarde funti, odnosno 1,7 milijardi dolara do kraja 2022.

U okviru nastojanja da dugoročno podupre bilans stanja, kompanija najavljuje da će prodati imovinu vrijednu najmanje dvije milijarde funti, odnosno nešto manje od 2,7 milijardi USD, uključujući španjolskog proizvođača motora ITP Aero.

Kopirati
Drag cursor here to close