Crna lista

Još pet kineskih tehnoloških kompanija pod udarom američkih sankcija

U službenom priopćenju se pak navodi kako je odluka donesena zbog ''sve veće kineske prijetnje u vidu izgradnje superračunala koje se može upotrijebiti u vojne svrhe''.
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 06. 2019. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Huaweija, američko ministarstvo trgovine na crnu listu je dodalo još pet većih kineskih tehnoloških kompanija. Ovo je očito taktički potez, jer je odluka donešena neposredno pred novu rundu pregovora između dviju strana, koja je zakazana za 25. lipnja.

U službenom priopćenju se pak navodi kako je odluka donesena zbog ''sve veće kineske prijetnje u vidu izgradnje superračunala koje se može upotrijebiti u vojne svrhe'', piše Mob.hr.

Među pogođenima novim sankcijama tako su se našli Higon, AMD-ov Joint-venture partner i Sugon – Higonov većinski vlasnik. Tu je još Chengdu Haiguang Integrated Circuit te Chengdu Haiguang Microelectronics Technology, koji su također povezani s Higonom. Radi se uglavnom o kompanijama koje se bave poluvodičima, ključnom komponentom u tehnološkom sektoru.

Peta kompanija pogođena sankcijama je Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology, za koju ministarstvo trgovine navodi je u djelomičnom vlasništvu kineske vojske te da podupire modernizaciju kineske vojske.

Stavljanje ovih kompanija na crnu listu znači da sve američke tvrtke koje posluju s njima, od nadležnih institucija sada moraju tražiti posebnu dozvolu.

Imajući u vidu modus operandi Donalda Trumpa i njegove administracije, ovakav potez uopće ne čudi. Nekoliko dana prije početka novih pregovora i susreta s kineskim predsjednikom, ovakav potez ne može se okarakterizirati drukčije nego kao zauzimanje pregovaračkih pozicija.

I dok su u slučaju Huaweija domaću javnost plašili špijunažom, sada su se okrenuli novoj taktici – plašenju kineskom vojskom. Iako nije isključeno da navedene kompanije rade za vojsku, što je inače potpuno legitimno, tajming uvođenja sankcija najbolje govori o njihovoj prirodi, piše Mob.hr.

Isto tako nije isključeno da Amerikanci zaista žele osakatiti kineski tehnološki sektor jer u njemu vide prijetnju, no mnogi analitičari upozoravaju da bi im se ovakvi kaubojski potezi mogli vratiti kao bumerang.

Kopirati
Drag cursor here to close