Tišina

Još malo o Aluminiju: To je to

Upiralo se prstom jednih u druge i obrnuto, no rješenje nitko nije ozbiljno tražio.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 01. 2020. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinu 2019. svakako je obilježio prestanak proizvodnje u mostarskoj tvrtki Aluminij d.d., uzrokovan velikim financijskim gubicima, odnosno dugovanjima, izvještava Fedralna televizija.

Pripisivale su se Aluminijeve brojke u minusu dugo vremena mnogima i mnogo čemu - lošem poslovanju niza uprava, nepovoljnom tržištu, maćehinskom odnosu vlasti.

Upiralo se prstom jednih u druge i obrnuto, no rješenje nitko nije ozbiljno tražio. Naprotiv - dugovanja su rasla. Ona za struju popela se na 300 milijuna maraka, navodi FTV u prilogu o Aluminiju.

Obećanje ludom radovanje...

Prema saznanjima portala Bljesak, zaposlenici Aluminija koji su nastavili raditi i nakon 31. prosinca 2019. godine, tijekom siječnja rade u takozvanom otkaznom roku.

Zbog potrebe da se završi redovita godišnja inventura, ali i pripremi primopredaja za one koji će eventualno kasnije preuzeti u ovu mostarsku tvrtku, većina preostalih djelatnika u otkaznom roku trebala bi raditi do konca siječnja.

Prema kriterijima koji su ranije utvrđeni, svima koji su krajem 2019. godine proglašeni tehnološkim viškom pripast će otpremnina po istim kroterijima kao i za prvu skupinu otpuštenih, koji su tvrtku morali napustiti koncem kolovoza prošle godine.

Kako saznajemo, sredstva za otpremnine su osigurana iz vlastitih izvora. Prema ranijoj odluci Vlade FBiH osigurana su i sredstva za prosinačku plaću svim uposlenicima koji su radili u tom mjesecu.

Neslužbeno saznajemo da će nakon blagdana započeti razgovori s nekim kandidatima za novog direktora Aluminija d.d., s obzirom da je Nadzorni odbor nedavno prihvatio ostavku aktualne uprave Društva.

Što se tiče, potencijalne suradnje s kompanijom M.T. Abraham Group S.A., za 17. siječnja zakazana je Skupština dioničkog društva Aluminij d.d. Mostar, a na dnevnom redu je upravo ova tema.

Generalno, gledaju li se planovi i ''obećanja'' Kriznog stožera, formiranog nakon eskalacije krize u Aluminiju, jasno je da su zasad ispoštovani samo planovi za zbrinjavanje tehnološkog viška putem isplate optremnina.

Ponovno pokretanje proizvodnje u tri faze, kako je tada bombastično najavljeno, bilo je tek taktičko kupovanje vremena kako bi se ugasio bunt zaposlenika Aluminija.

Kopirati
Drag cursor here to close