Iskustvo

Još jedna priča o neumskom parkingu

Građani plaćaju parking i kazne, a prenosimo Vam jedno svjedočanstvo o usluzi koja dočekuje turiste.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 08. 2021. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neumski parking razvlači se po sudu i neizbježna je tema onih koji se odluče posjetiti grad na bh Jadranu. Još je uvijek misterija koncesija za parking koja je dodijeljena neumskoj tvrtki Bakus. Od županijske razine koncesije nema a puno toga bi se moglo svesti na upitno poslovanje o čemu se još uvijek šuti.

Za to vrijeme, građani plaćaju parking i kazne, a prenosimo Vam jedno svjedočanstvo o usluzi koja dočekuje turiste.

''Četvrtak, 29.7.2021. godine, privatnim autom stižem u Neum oko 12:15. Parking uz more odavno popunjen i zatvoren, kao i svi drugi oko njega. Nakon sat vremena uzaludnog kruženja po svim okolnim ulicama, sokacima, parkinzima, ukaže se komadić 'zemlje' gdje bi auto mogao stati. Parking uredno označen putokazima, bez ikakvih dodatnih objašnjenja ili jasno prikazanih  cijena.

Prilazni put u najmanju ruku užasan, ali nema puno izbora...

Parking bez označenih parking mjesta. Podloga na parkingu je kombinacija zemlje, kamena, stare otpadne cigle sa svim dodatnim elementima, od armature do stakla, komadića žice itd...

Odlučih da bez obzira na to uredno platim parking kartu. Međutim, aparat za uplatu je tek nekih 150m iznad navedenog 'parkinga'.

Foto: Snimio čitatelj | Bljesak.info / Neumski parking

Na aparatu obavijest kako nije u funkciji, a uposlenici koji su zaduženi za parking imali su samo jedno rješenje. 'Čekaj da se aparat popravi, brzo će...'

Nakon više od pola sata čekanja pored aparata, od popravke i dalje nije bilo ništa. Drugo rješenje osim daljnjeg čekanja niko od radnika nije imao. Već izrevoltiran, vraćam se prema autu po neke stvari, a ispod brisača već čeka 'čestitka'.

Obavijest da ukoliko se do kraja dana ne plati 12 KM, koliko košta cjelodnevna karta, da će na kućnu adresu doći kazna od 60 KM zbog neplaćanja parkinga.

Međutim, to nije sve, guma na autu probušena. Ispod točkova komadići žice,  metala...

Uzimam obavijest, i ponovo se vraćam na mjesto gdje je postavljen aparat. Sve isto, i dalje ne radi. Na moje pitanje o šteti na parkingu kažu: 'Ne zanima nas, to mi ne plaćamo, a što se tiče obavijesti i eventualne kazne, idi na glavni parking, reci da aparat nije radio, plati 12 KM (cjelodnevnu, iako ne znaju da li sam trebao biti cijeli dan ili kraće) i sve će se stornirati'.

Video: Parking u Neumu - Prva zona

Obzirom da 3 sata nakon dolaska još nisam bio u moru zbog kojeg sam i došao, odlučih da ostavim problem s parkingom za kasnije, jer bi to oduzelo dodatnih pola sata do sat vremena, zbog udaljenosti mjesta sa kojeg sam upućen na glavni parking, glavnog parkinga, i automobila do kojeg bi se ponovo morao vratiti i ostaviti dokaz da je sve riješeno...

Kasnije, oko 20 sati, odem na glavni parking (Bakus d.o.o.), u nadi da ćemo riješiti sve neugodnosti. Međutim, nije baš tako.

Nakon objašnjenja cijele situacije, predočenja svih dokaza (slike aparata koji ne radi, snimaka parkinga, pokazivanja probušene gume...),  imali su samo jedan odgovor.

Foto: Snimio čitatelj | Bljesak.info / Neumski parking

'Mi štetu ne pokrivamo, to ti piše na obavijesti koju su ostavili na autu (valjda bi to trebalo biti navedeno na vidnom mjestu na parkingu, a ne na obavijesti koju ostave kad već odluče 'kazniti' nekoga). Ti si počinio prekršaj, nisi platio, stornirati ćemo ako sada platiš cjelodnevnu kartu.

Parking je uredan, u odličnom stanju, prva zona (skoro uz magistralu, u neposrednoj blizini parkinga za autobuse), a aparat je popravljen (ko zna kada)...'

Na moja pitanja kako je moguće da oni kao davalac usluge nisu obezbijedili nikakve uslove, ne pokrivaju štetu, i po bilo čemu osim po tabli na ulazu se ne može zakljuciti da se radi o parkingu, uredno se naplaćuje bez istaknutih cijena na ulazu i bez označenih parking mjesta, ponovo interesantan odgovor.

'Svi uslovi imaju, parking je ravan, uredan, očišćen, sve ti piše (pitam se gdje?). Ti ako hoćeš plati cjelodnevnu kartu da bi ti poništili kaznu (koja je i ostavljena u periodu čekanja da se aparat popravi), ako nećeš ne moraš, platit ćes 60 KM kazne. Štetu nećemo nadoknaditi, mogao si je napraviti i putem do Neuma.'

Foto: Snimio čitatelj | Bljesak.info / Neumski parking

Da skratim, ni kaznu ni cjelodnevnu kartu na kraju dana nisam želio platiti iz principa. Uz sve gore navedene činjenice, prvobitno moju želju da sve bude regularno i plaćeno, a s druge strane izgubljenog vremena na uzaludnom čekanju, uzaludnom hodanju, uz sav bezobrazluk, 'lov u mutnom' i aroganciju uposlenika parkinga, uništenog odmora i štete nastale samim dolaskom na to mjesto, revolt je jedino sto sam mogao pružiti.

Na konstataciju da imam sve dokaze, svjedoke, i da cu s ovim izaći u javnost, prvo se javio policajac koji se slučajno zatekao blizu, sa komentarom 'nema ti od toga ništa, ništa ti ne možeš'... Radnik parkinga brzinom svjetlosti vrati ono upozorenje o kazni, i ponovi 'Štetu ti nećemo nadoknaditi, ako će ići u javnost eto riješeno je, platit ćeš kaznu pa neka ide, a ti ako hoćeš tuži nas'

Foto: Snimio čitatelj | Bljesak.info / Neumski parking

'Doviđenja', to je sve što se moglo reći.

Divna dobrodošlica, divan odmor, divna antistres terapija.

Jedina poruka na kraju, svi koji planiraju ići u Neum svojim automobilom, neka ne idu praznog rezervoara, možda će im nakon ovakvih situacija zatrebati gorivo, da produže negdje gdje će se uistinu odmoriti i osjećati prijatno.''

Kopirati
Drag cursor here to close