Ljubuški

Javno poduzeće dijeljenje letaka mjesečno plaćalo 1.500 KM

Posao noćnog čuvara na Kravici i Kuli obavljale su četiri osobe sa kojima su zaključivani ugovori u mjesečnom iznosu od 1.500 KM
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 08. 2020. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće 'Parkovi' d.o.o. Ljubuški tijekom prošle godine isplaćivali su novac osobama koje su bile angažirane za privremene poslove, iako ti poslovi spadaju u redovite poslove poduzeća.

Kako stoji u revizorskom izvještaju za 2019. godinu, poduzeće je tijekom godine zaključivalo ugovore o privremenim i povremenim poslovima u ukupnom neto iznosu od 268.484 KM za poslove sezonskog karaktera koji nisu sistematizirani u Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta, poput poslova spasioca, komunalnih redara, vozača turističkog vlakića, naplate karata i slično.

Također, ugovori o privremenim i povremenim poslovima, navode revizori, zaključivani su sa istim osobama i za poslove vezane za redovito poslovanje i djelatnost Društva (turistički vodiči, dijeljenje promotivnog materijala, prezentacija na sajmovima, označavanje ulica i postavljanje kućnih brojeva, čuvari, čistačice i sl.) koji bi trebali biti sistematizirani i za koje bi se trebali zaključivati ugovori o radu.

Za poslove označavanja ulica i postavljanja kućnih brojeva u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine sa tri osobe su, tvrde, svaki mjesec zaključivani ugovori u mjesečnom iznosu od 1.000 KM, a za poslove dijeljenja brošura i promotivnih letaka u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada 2019. godine sa pet osoba su zaključivani ugovori u mjesečnom iznosu od 1.200 KM i 1.500 KM.

Posao noćnog čuvara na Kravici i Kuli, u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada 2019. godine, obavljale su četiri osobe sa kojima su zaključivani ugovori u mjesečnom iznosu od 1.500 KM, dok su za poslove vodočuvara u razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada 2019. godine zaključivani ugovori sa šest osoba u mjesečnom iznosu od 750 KM.

Za čišćenje muzeja u razdoblju od 1. siječnja do 30. studenog 2019. godine zaključivani su ugovori sa istom osobom u mjesečnom iznosu od 600 KM, a za poslove čišćenja kanala za natapanje u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca zaključeno je više ugovora sa istom osobom u mjesečnom iznosu od 1.000 KM.

Po ovom osnovu, za poslove koji predstavljaju redovite poslove, Društvo je u 2019. godini isplatilo na ime Ugovora o djelu 141.660 KM.

''Iako je u Pravilniku o radu Društva navedeno da se ugovori o privremenim i povremenim poslovima, između ostalog, mogu zaključiti pod uvjetom da je posao sezonskog karaktera, ne možemo potvrditi da su zaključeni ugovori o privremenim i povremenim poslovima sezonskog karaktera jer su zaključivani na ukupno razdoblje duže od 60 dana i predstavljaju redovite poslove Društva, što nije u skladu sa članom 166. Zakona o radu, kojim je definirano da privremeni i povremeni poslovi ne predstavljaju poslove za koje se zaključuje ugovor o radu na određeno Ili neodređeno vrijeme, sa punim ili nepunim radnim vremenom i da ne traju duže od 60 dana tijekom kalendarske godine'', stoji u izvješću.

Revizori su stoga izdali preporuku da se ugovori o privremenim i povremenim poslovima trebaju zaključivati za poslove privremenog karaktera, u skladu sa Zakonom o radu.

Poduzeće je tijekom prošle godine samo od prodaja ulaznica za vodopad Kravicu, prihodovalo preko dva i pol milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close