Nevjerojatno

Javne nabavke: Gospoda u institucijama kupuje fotelje s guščjim perjem?!

Monitoring su izvršile organizacije: Fond otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, Razvojne agencije EDA Banja Luka, UG Tender Banja Luka i Centar za istraživačko novinarstvo.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 10. 2017. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je u Mostaru održana konferenciji za medije timova za monitornig javnih nabavki Bosne i Hercegovine, gdje je predstavljeno niz propusta i apsurda koje državne institucije čine. Tako Elektro postojenje ''Hidroelektrane na Trebišnjici'' u svojim tenderima potražuju Chivas Regal, Jack Daniels, Stock, kulen s 80 posto svinjskog mesa.  

Monitoring su izvršile organizacije: Fond otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, Razvojne agencije EDA Banja Luka, UG Tender Banja Luka i Centar za istraživačko novinarstvo.

''Tijekom monitoringa zaključeno je da se javne nabavke planiraju netransparentno, zabilježeni su slučajevi vrlo kratkih rokova i neodgovarajućih postupaka, te određivanja diskriminirajućih kriterija i tehničkih specifikacija'', izjavio je Mervan Miraščija, iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Kratki rokovi za predaju ponuda

Tako je za nabavu uredskog i tiskanog materijala za potrebe Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Zapadnohercegovačke određen rok od samo 8 dana za isporuku točno navedenih marki proizvoda i primjenjen konkurentski zahtijev za ponudu, umjesto otvorenog,  iako je vrijednost nabavke premašivala 50.000 KM. Sve navedeno, naglašeno je, protivno je odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Govoreći o rokovima nabavke, navedeno je da od  668 konkurentskih zahtjeva za dostavu ponuda čak 78 njih (11.7 %) je imalo rok kraći od 10 dana, dok je kao svojevrsni ''šampion'' u kratkoći zadanih rokova izdvojen primjer Agencije za bankarstvo FBiH sa rokom od pet dana za nabavku prenosivih računala i procijenjenu vrijednost nabavke od 7.550,00 KM bez PDV-a.

Lista apsurda u nabavkama

Kada je riječ o diskriminirajućim kriterijima i tehničkim specifikacijama, navedeni su primjeri kada se u tehničke specifikacije navodi opis specifične robne marke: JP "Elektroprivreda RS" ZP ''Elektro-Hercegovina'' AD Trebinje, za nabavku espreso kave traži da je ''sastavljena od Arabice najboljih kvaliteta, s minimalnom primjesom azijske Robuste. Krema – bademasta s odrazima mahagonij boje. Aroma – intenzivna i elegantna, sa blagom primjesom gorčine kakaa uz aromatsku bazu netom prženog kruha. Okus – vrhunski balansiran, ugodno kiselkast. Udio Arabice i Robuste 70/30%'', zatim nabavlja "Viski Civas Regal 12 ili odgovarajući ekvivalent, Viski Jack Daniels ili odgovarajući ekvivalent, Viski Johnny Walker ili odgovarajući ekvivalent..." Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, nabavlja "Klub fotelja sa naslonom i rukonaslonima ispunjenim kombinacijom guščijeg perja i poliuretanske pjene, sve prema opisu i slici".

Inače, monitoring je vršen od travanja do rujna 2017. i obuhvatio je 173 ugovorna organa putem praćenja 1566 aktualnih postupaka javnih nabavki. Praćeni su postupci utroška preko 500 milijuna KM. Ugovorni organi podijeljeni su na 16 nivoa što je osiguralo da proces obuhvati sve nivoe vlasti u BiH, a proces monitoringa planiran je i u 2018. godini.

Institucije u HNŽ-u nad kojima je izvršen monitoring su: Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za ceste Ministarstva prometa i veza HNŽ-a, JP Šumsko gospodarsko društvo Šume HNŽ-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close