Vijeće ministara

Imenovanja rukovoditelja bh. institucija čekaju politički dogovor

U UIO su rekli za Nezavisne da je mandat Miri Džakuli, direktoru UIO, istekao 6. lipnja te da odluku, odnosno proceduru raspisivanja natječaja za tu poziciju provodi Vijeće ministara BiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 06. 2020. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH u četvrtak će se ponovo naći prijedlozi za imenovanje nekoliko rukovoditelja institucija BiH, međutim pitanje je hoće li taj posao biti završen s obzirom na to da su se ovi prijedlozi i ranije nalazili na dnevnom redu, ali su po pravilu na dan sjednice povlačeni.

Za razliku od prethodnih sjednica, na sjednici Vijeća ministara BiH naći će se i obavijest o isteku mandata i pokretanju procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, koju je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U UIO su rekli za Nezavisne da je mandat Miri Džakuli, direktoru UIO, istekao 6. lipnja te da odluku, odnosno proceduru raspisivanja  natječaja za tu poziciju provodi Vijeće ministara BiH.

Prema neslužbenim informacijama, najizvjesnije je da Vijeće ministara BiH na sjednici zaduži Generalni sekretarijat da pokrene proceduru izbora novog direktora, iako nam je iz nekoliko izvora potvrđeno da još nema dogovora SDA - SNSD - HDZ o ovoj poziciji.

"Po nekoj logici sada bi Srbin trebao biti direktor UIO s obzirom na to da su bili i Bošnjak i Hrvat, ali Bošnjaci to neće ni da čuju pravdajući to sastavom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u kojem oni praktično i nemaju svog predstavnika. Imenovanja još nisu dogovorena i zbog toga se te točke i skidaju sa dnevnog reda", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Osim UIO, na sjednici Vijeća ministara BiH trebala bi se naći i informacija o isteku mandata Edinu Dilberoviću, direktoru Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH, na čije mjesto bi, ako je suditi po nacionalnom ključu, trebao doći Hrvat, jer je Dilberović na mjestu direktora Direkcije naslijedio Nevenku Savić (Srpkinja).

"Vijeće ministara BiH, teoretski, može produžiti mandat sadašnjem direktoru na još pet godina, ali to se rijetko događa. Čekat ćemo zaključak Vijeća ministara pa ćemo vidjeti. Ukoliko kažu da se raspisuje natječaj, mi ćemo to i uraditi i provesti proceduru kako zakon nalaže", rekao je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu, koja je i spremila informaciju o isteku mandata direktora Direkcije za europske integracije.

Osim DEI i UIO, na sjednici ponovo će se, između ostalog, naći i prijedlozi za imenovanje direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Javnog poduzeća "Službeni list BiH", Regulatorne agencije za komunikacije BiH, predsjednika Konkurencijskog vijeća BiH, predloženo je i donošenja odluka o predlaganju člana u Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju iz RS, a tu je i prijedlog rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti agenta Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava.

"Ono što po rotaciji pripada jednom narodu, a drugi nemaju ništa protiv - bit će riješeno, a sve ostalo će biti povučeno sa dnevnog reda dok se ne postigne dogovor. U ovom trenutku najviše se bore za mjesto direktora UIO", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Kopirati
Drag cursor here to close