Holodeck

Microsoftov patent za 3D svijet u vašoj sobi

Sci-Tech / Flash | 16. 09. 2012. u 06:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Microsoftov patent predstavlja značajan korak u razvoju holodecka iz Star Treka.

Patent koji je ovih dana predstavio Microsoft, koristi Kinect senzor za mapiranje vaše sobe i lociranje mjesta na kojem se kao igrač nalazite, a videoprojektori potom čitavo okruženje prekrivaju slikom, odnosno 3D svijetom u kojem ćete se obračunavati protiv zlih orkova i aliena, ili igrati tenis usred Wimbledona.

Kinect će također biti u mogućnosti prepoznavanja namještaja u sobi, te će direktno u igru moći ukomponirati stolice, krevete i stolove, maskirajući ih slikom koja će ih renderirati, prekriti adekvatnim teksturama ili učiniti nevidljivim.
kinect holo

U principu, ova tehnologija će omogućiti da se morate doslovce fizički okrenuti kako biste vidjeli čudovište koje vam prilazi s leđa.

Za sada je teško reći kada bi se ova tehnologija mogla pojaviti na tržištu, obzirom da je patent predan prošle godine, a prošli mjesec je objavljen u američkom "Patent and Trademark Officeu", no sigurni smo kako Microsoft nije čekao godinu dana da se patent odobri, pa bismo vrlo skoro mogli vidjeti neki prototip "holodecka".

U svakom slučaju, vjerujemo kako bi nam Microsoft doista mogao omogućiti da uživamo u onome što se godinama razvija u znanstvenim institucijama, poput CAVE projekta, bez ograničenja izazvanog astronomskim cijenama takvih sustava, koje nitko nije uspio spustiti na kućnu razinu.


Kopirati
Drag cursor here to close