Sponzorirani članak

HRS: Kako pomoći mostarskom Aluminiju?

Stranka ističe kako je bez drastičnog fiskalnog rasterećenja Aluminija, ovaj gigant osuđen na propast te da su uzalud financijski poticaji i kreditiranja…
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 09. 2018. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nevjerojatno je kako vladajuće strukture, slijepo slušajući što im diktiraju 'stručnjaci' iz međunarodnih monetarnih institucija, zaboravljaju kako se, igrajući se sa sudbinom Aluminija, zapravo igraju sa sudbinom Elektroprivrede HZHB i njenom likvidnošću, igraju se sa sudbinom cijele prerađivačke industrije, sa sudbinom Luke Ploče i niza drugih subjekata, a ponajviše se igraju sa sudbinom na desetine tisuća obitelji koje opet ovise o sudbini ove industrijske grane'', objavila je Hrvatska republikanska stranka.

U priopćenju za javnost, HRS navodi kako je početkom ove godine objavio Gospodarski plan reformi.

''Prvi i osnovni temelj tog našeg plana je fiskalna reforma u smjeru drastičnih fiskalnih rasterećenja poduzetništva. To znači ukidanje svih fiskalnih i parafiskalnih nameta, čija je isključiva svrha hranjenje administrativnog aparata i birokracije, a ne investiranje'', navodi HRS i dodaje kako će se tako ''kreirati okruženje u službi razvoja i zaštite domaće proizvodnje, a ne vraćanja dugova međunarodnim monetarnim institucijama i pogodovanja uvoznim lobijima''.

''Na isti način bi se pomoglo i velikim proizvodnim sustavima, poput Aluminija Mostar. Aluminiju ne trebaju financijski poticaji, nego porezna rasterećenja na dobit, na prihode i oslobađanje od svih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Uz sve to, potrebno je naći dugoročno rješenje za stimulirajuću cijenu struje, budući da je država vlasnik i Elektroprivrede i ima udio u vlasništvu Aluminija'', navodi HRS.

Stranka ističe kako je bez drastičnog fiskalnog rasterećenja Aluminija, ovaj gigant osuđen na propast te da su uzalud financijski poticaji i kreditiranja, ako će isti biti potrošeni za porezna davanja, a ne u razvoj proizvodnje.

''Zar nije suludo da javna poduzeća na računima komercijalnih banaka imaju pohranjenih 1.290 milijarde KM i koji se pune putem ovih fiskalnih davanja, a industrijska postrojenja od kojih se hrani pola države, grcaju u dugovima?! Naravno, nakon fiskalnog rasterećenja idući korak bi bio revizija poslovanja Aluminija i detaljna analiza strukture dugovanja, kako bi se objektivno uvidjelo kolika odgovornost u strukturi duga ide na stranu (para)fiskalne politike, a kolika na stranu upravljačkih struktura unutar samog Aluminija. Postoji li srednjoročna i dugoročna vizija/misija poduzeća? Postoje li planovi nalaženja alternativnih rješenja za nabavku struje (solarni paneli, vjetroelektrane i sl.) kako bi se ublažila ta troškovna strana? Nitko ne smije bježati od odgovornosti'', zaključuje HRS i navodi kako je Aluminiju potreban ''komplementarni ispit odgovornosti i vladajućih i upravljačkih struktura, koji mora početi od oslobađanja ovog poduzeća besmislenih fiskalnih okova''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close