Poslovanje

Gradskoj ljekarni Mostar trebalo 7 godina da kaže probleme

Prema Statutu, organi upravljanja i rukovođenja su Upravni odbor i ravnatelj ali, kako je utvrđeno revizijom za prošlu godinu, poduzeće nema Upravni odbor.
Gospodarstvo / Tvrtke | 31. 08. 2020. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javnom poduzeću Gradska ljekarna Mostar trebalo je sedam godina da Gradu Mostar, kao svom osnivaču, priopći probleme u poslovanju.

Inače, Gradska ljekarna Mostar osnovana je Rješenjem Ministarstva Zdravstva Hrvatske republike Herceg Bosne od 5. rujna 1994. godine i upisana u registar Višeg suda u Mostaru Rješenjem od 22. studenog 1994. godine, a do tada bila je organizirana i registrirana kao 00OR Gradske ljekarne Mostar u sastavu RO RMC 'Dr. Safet Mujić' Mostar.

Bez Upravnog odbora

Osnivačka, vlasnička i druga prava i obaveze nad ljekarnom preuzeo je Grad Mostar Odlukom (2004. godina), a promjene vlasništva upisane su u Županijski sud u Mostaru u ožujku 2005. godine.

Prema Statutu, organi upravljanja i rukovođenja su Upravni odbor i ravnatelj ali, kako je utvrđeno revizijom za prošlu godinu, poduzeće nema Upravni odbor.

''Grad Mostar, kao osnivač Ljekarne, nije imenovao Upravni odbor, a mandat posljednjeg imenovanog Upravnog odbora istekao je u veljače 2013. godine. Ljekarna je osnivaču, Gradu Mostaru, u siječnju 2020. godine uputila dopis u kojem je navela probleme u poslovanju sa kojima se suočava zbog nepostojanja Upravnog odbora'', stoji u reviziji.

Poznati odgovor Grada za sve probleme

U odgovoru Grada Mostara, tvrde revizori, navedeno je da nije uspostavljena Skupština Grada Mostara (Gradsko vijeće), a imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, bit će moguće tek nakon održavanja lokalnih izbora i formiranja Gradske skupštine.

Ljekarnom rukovodi ravnateljica Miljana Zovko, imenovana Odlukom o imenovanju privremenog ravnatelja u prosincu 2012. godine na razdoblje od šest mjeseci, i od tada nije bilo drugih imenovanja.

Unutarnja organizacija i način rada Ljekarne utvrđeni su Statutom iz 2004. godine na koji je Grad Mostar dao suglasnost u ožujku 2005. godine, Pravilnikom o radu (2001. godina) i Prijedlogom pravilnika o radu iz 2019. godine, na koji Upravni odbor nije dao suglasnost.

 

Djelatnost Ljekarne obavlja se kroz šest organizacijskih jedinica (četiri ljekarne i dva depoa) koje egzistiraju na području Grada Mostara.

Prijedlogom pravilnika o radu sistematizirano je 26 radnih mjesta, od čega je na 31. prosinca 2019. godine bilo popunjeno 25 radnih mjesta, stoji u reviziji Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close