Godine prolaze...

Tuzlanska Tvornica soli obilježila 135 godina rada

Tradicija proizvodnje soli u Tuzli traje oko 2 500 godina.
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 09. 2020. u 21:02 Bljesak.info
Tuzlanska Fabrika soli obilježila 135 godina rada
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Grad Tuzlu sol, po kojoj je grad i dobio ime, bila je jedan od najvažnijih prirodnih resursa koji je omogućio razvoj grada. Tuzlanska Fabrika soli, koja je u četvrtak obilježila 135 godina rada, jedan je od najstarijih industrijskih pogona u našoj zemlji. Ova tvornica posredno je definirala i karakter Tuzle, kao radničke i multietničke sredine.

Tradicija proizvodnje soli u Tuzli traje oko 2 500 godina. Organizirana proizvodnja soli počinje krajem 15. vijeka, dolaskom osmanske vlasti, a industrijska eksploatacija vezuje se za dolazak Austro-ugarske uprave u našoj zemlji, javlja BHRT.

Prvi industrijski pogon za preradu soli izgrađen je 1885. godine i do danas prozvodnja soli ostaje jedna od najznačajnijih gospodarskih grana u Tuzli. Maksimalna proizvodnja, od 202.000 tona, dostignuta je 1974. godine.

''Mi u ovom trenutku proizvodimo blizu 150.000 tona tako da imamo intenciju da ćemo u narednim godinama doći do ozbiljne rekonstrukcije našeg postrojenja'', kazao je Bakir Smailagić, direktor d.d. Solana Tuzla.

Tuzlanska Solana je unatoč pandemiji koronavirusa uspjela zadržati prošlogodišnji obujam proizvodnje i sačuvati 325 radnih mjesta. Također, uz izmirenje svih obaveza prema državi, sačuvan je i dostignuti radnički standard.

''Ono što je možda znakovito je da smo mi u vrijeme pandemije jako dobro radili. Znate, svi su se bojali da će stati komunikacija, tako da je naša so išla u tom periodu kad mi u stvari imamo zatišje, izvanredno dobro. Tako da se to zaista pozitivno odrazilo i na naš poslovni rezultat'', rekla je Ilvana Smajlović, predsjednica SO d. d. Solana Tuzla.

U zgradi sagrađenoj 1891.g., bio je smješten prvi pogon za industrijsku preradu soli. U njemu se sol prerađivala, proizvodila, više od 80 godina, da bi sedamdesetih godina prošlog vijeka ovaj objekt bio pretvoren u Muzej solarstva. Zbog granatiranja tijekom rata zgrada je značajno oštećena i menadžment Tvornice soli pokušava naći donatore i osigurati 1,5 milijuna KM kako bi se izvršila sanacija ovog objekta koji je inače pod zaštitom države Bosne i Hercegovine.

''Dolazili smo ovdje i sa UNDP-ijem, urađen je idejni projekt, idemo tim koracima. Što se tiče grada, mi ćemo uraditi sve što je u granicama naše moći da se to desi jer se radi o kulturno-povijesnom blagu'', kazala je Jasmin imamović, gradonačelnik Tuzle

Zahvaljujući izuzetnom kvalitetu tuzanske soli, u Fabrici soli kažu da nisu zabrinuti za budućnost proizvodnje. Naravno, investicije u modernizaciju proizvodnje su neophodne, kao i istraživanja na otkrivanju novih nalazišta. Bilo bi dobro i da konačno vrijedno povijesno blago kojim raspolaže Muzej solarstva bude stavljeno na uvid domaćim i stranim posjetiteljima.

Kopirati
Drag cursor here to close