Hrvatska

Gomilaju se tužbe u slučaju ''Agrokor''

Nakon što je objavljeno konsolidirano financijsko izvješće o Agrokoru, DORH-u je podnešeno nekoliko kaznenih prijava
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 10. 2017. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se kaznene prijave u slučaju Agrokor gomilaju, u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) ne žele ništa otkrivati, potvrđujući tek da su izvidi u tijeku i da će po donošenju odluke javnost biti obaviještena.

"Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još provodi izvide u slučaju Agrokor i nakon što donese svoju meritornu odluku javnost će biti pravovremeno obaviještena", rekla je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Prvu kaznenu prijavu za slučaju Agrokor podnio je kao građanin predsjednik Mosta Božo Petrov još dok je bio predsjednik Hrvatskog sabora.

Nakon toga se pojavila informacija da policija temeljem naloga zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva "provodi izvide" u Agrokoru. Petrov je o podnošenju prijave protiv vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića izvijestio krajem ožujka.

U posljednje vrijeme podnijeto je ili je najavljeno podnošenje još nekoliko kaznenih prijava.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kazao je u ponedjeljak da je protiv odgovornih osoba koje su bile u Upravi u tom koncernu podnio kaznenu prijavu, a da mu se prema izvještajima revizije čini da je riječ o nezakonito priskrbljenoj materijalnoj dobiti.

Potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u utorak kako je protiv vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića podnijela privatnu tužbu za klevetu, a smatra kako su za stanje u tome koncernu odgovorni njegov vlasnik i Uprava.

Ivica Todorić je u ponedjeljak na svom blogu najavio da će DORH-u kazneno prijaviti izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka jer, kako piše, ima saznanja da je "čovjek izvan zakona".

Na upit postupa li DORH po anonimnoj prijavi protiv ministrice gospodarstva Martine Dalić i vladinog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ranije je izjavio da DORH postupa po svim prijavama kao i u svim drugim predmetima.

Podsjećamo, prema u ponedjeljak objavljenom konsolidiranom financijskom izvješću, konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi oko milijardu i pol eura.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od oko dvije milijarde eura.

Ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 5,7 milijardi eura, dok su ukupne obveze Agrokor grupe, prema revizorskom izvješću, na kraju 2016. godine iznosile 7,6 milijardi eura.

Kopirati
Drag cursor here to close