Nema plana

Glencore ne nudi ništa za spas Aluminija, a traži povlaštenu cijenu struje

Izaslanstvo Glencorea početkom ovog tjedna razgovaralo je u Sarajevu s predstavnicima entitetske vlade i članovima uprave Aluminija
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 06. 2019. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britansko-švicarska tvrtka Glencore načelno je zainteresirana za preuzimanje vlasništva u aluminijskom kombinatu iz Mostara, čiji je suvlasnik i Hrvatska, no za sada nije predstavila nikakav konkretni plan ulaganja koji bi trebao spasiti tu tvrtku od propasti, prenosi Dnevni avaz.

Izaslanstvo Glencorea početkom ovog tjedna razgovaralo je u Sarajevu s predstavnicima entitetske vlade i članovima uprave Aluminija, no uopće se nije razgovaralo o ulaganjima u mostarsku tvornicu potrebnim kako bi se spasila njena proizvodnja primarnog aluminija i sačuvala radna mjesta, piše Dnevni avaz, pozivajući se na svoje izvore iz vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ranije analize koje je provela revizorska kuća KPMG pokazale su kako je u Aluminij nužno uložiti 250 milijuna eura. Iz Glencorea navodno inzistiraju da im vlada Federacije prije bilo kakvih daljih razgovora zajamči kako će električnu energiju potrebnu za proizvodnju aluminija moći nabavljati po povlaštenoj cijeni koja bi bila i trostruko niža od komercijalne.

Elektroprivreda Herceg-Bosne električnu energiju Aluminiju prodaje po cijeni od 78 eura po megavat-satu (MwH). Kupujući struju po toj cijeni Aluminij je neprestano gomilao gubitke, a dugovanja po toj osnovi dosad su dosegnula oko 145 milijuna eura.

''Švicarci žele da im vlada omogući da im Elektroprivreda HZ HB i Elektroprivreda BiH prodaju struju po 25 do 40 eura po megavat-satu, što je nemoguće. To je ispod svake tržišne cijene. Vlada na to neće pristati. Praktično Glencore hoće čak trostruko manju cijenu električne energije“, izjavio je za Avaz sugovornik iz federalne Vlade.

Švicarci su zagovornici opcije da se Aluminij podijeli na dvije tvrtke, a jedna od njih u kojoj bi ostala dugovanja od oko 190 milijuna eura bi otišla u stečaj. Drugi dio tvrtke koju bi vodio Glencore bi nastavio poslovati.

Dok traju pregovori oko mogućega strateškog partnera, Aluminij se nalazi pred kolapsom. Struju kupuje na nekoliko dana i pitanje je do kada će se moći odgađati gašenje proizvodnje, čime bi oko 1.000 zaposlenika ostalo bez posla.

Kao jedini potencijalni partner za spas Aluminija do sada se pojavio upravo Glencore koji je i ranije bio zainteresiran za kupnju mostarske tvrtke.

Trenutačno 44 posto vlasničkog udjela u Aluminiju ima vlada Federacije BiH, isto toliko je u rukama malih dioničara, dok je Hrvatska vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Kopirati
Drag cursor here to close