Susret u Aluminiju

Gadžić Hercegu: Stanje u Aluminiju je alarmantno

Iz Aluminija je priopćeno kako je ''izravan povod'' za posjetu bio upoznavanje prvoga čovjeka županijske vlade s aktualnim stanjem u Aluminiju
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 10. 2017. u 10:07 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanje je alarmantno, ali nema prostora za defanzivu i u nekoliko smo navrata u posljednje vrijeme jasno izišli u javnost s precizno detektiranim problemima i ponuđenim načinima njihova rješavanja, u onomu dijelu na koji mi ne možemo utjecati, ali ova država može'', rekao je direktor Aluminija Mario Gadžić premijeru HNŽ-a Nevenku Hercegu koji je sa suradnicima posjetio mostarsku tvornicu.

Kako je priopćeno iz mostarske tvornice, Gadžić je rekao kako u Aluminiju ne posustaju u tekućoj provedbi strateškoga restrukturiranja poslovanja.

''Proveli smo niz mjera ušteda, preslagivanja, sanacije zatečenih loših ugovornih odnosa… Međutim, i dalje su nam, primjerice, strahovit teret najviše naknade za niz državnih mrežarina, na koje godišnje izdvajamo previsokih 23 milijuna KM. Na tomu tragu ostvarujemo snažnu komunikaciju s državnim tijelima na više razina, kako bi prepoznali naši argumentaciju i, opravdano, rasteretili Aluminij koji uistinu treba konkretnu pomoć svojega najvećeg pojedinačnog vlasnika, a to je Vlada FBiH'', rekao je je Gadžić.

''K tomu, pod stalnim smo prijetnjama bremena previsokih dugovanja, odnosno akumuliranoga gubitka iz prethodnih godina, i kratkoročno odgođenih sudskih ovrha nad našom imovinom, a stanje nam dodatno usložnjava nemogućnost zaduživanja kod banaka zbog naslijeđenoga lošeg boniteta'', rekao je, između ostalog, Gadžić.

Predsjednik Herceg, navodi se, nije imao dvojbi o tomu što Aluminij znači za ovo podneblje, ali i za cjelokupni prostor BiH.

''Ne samo na gospodarskomu polju, nego kao ozbiljan, zapravo jedan od vitalnih činitelja stabilnosti i na ukupnomu socijalnom, pa i političkom planu. Vlada FBiH mora odmah prepoznati i pozicionirati Aluminij kao svoje strateško poduzeće i na taj se način odrediti u svojemu odnosu prema ovoj tvornici koja je najvećim izvoznikom u državi, generatorom novih radnih mjesta, o kojoj ovisi 40-tak tisuća ljudi, koja ima ozbiljan udio u BDP-u država okruženja, konzumira gotovo petinu ukupne državne potrošnje električne energije, itd.. To su brojke na koje se morati računati sa strahovitom ozbiljnošću i, na tomu tragu, i reagirati kada se jasno vidi grčevita borba menadžmenta i djelatnika s jedne strane, a očita dadžbinska i druga zagušenja s druge strane. Riječ je o teretima čije se postojanje argumentirano dovodi u pitanje, a bez kojih bi se ovaj div brže osovio na noge, što bi itekako osjetili i svi proračunski korisnici'', poručio je. Herceg, ocijenivši susret izrazito konstruktivnim i pruživši punu potporu Aluminijevoj borbi za opstanak i oporavak.

Iz Aluminija je priopćeno kako je ''izravan povod'' za posjetu bio upoznavanje prvoga čovjeka županijske vlade s aktualnim stanjem u Aluminiju koji ''trpi ozbiljne poteškoće s ugroženom likvidnošću, do koje su doveli strahoviti burzovni poremećaji, sa 65-postotnim skokom cijene električne energije i prosječnim 70-postotnim porastom cijena vitalnih sirovina u ovoj godini''.

Kopirati
Drag cursor here to close