Edin Škaljić:

Franck u BiH u pet mjeseci uložio 3 milijuna KM u HoReCa kanal i nastavlja s ulaganjima

Potrošači su već odavno prepoznali Franck kvalitetu i može se reći kako je najvažniji zadatak ove kompanije da ukazano povjerenje opravdaju na svakodnevnoj bazi.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 07. 2021. u 18:31 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franck u Bosni i Hercegovini ima svoje proizvodne pogone gdje zapošljava različite profile stručnjaka, a lockdown su iskoristili za osnaživanje svojih kapaciteta i prodajne snage, kao i za organizacijsko jačanje uz povećanje broja zaposlenih i unapređenje prodajnog pristupa tržištu. Potrošači su već odavno prepoznali Franck kvalitetu i može se reći kako je najvažniji zadatak ove kompanije da ukazano povjerenje opravdaju na svakodnevnoj bazi.

Ova kompanija planira daljnje investicije u BiH te bilježi rast iz dana u dan, a s prilagođenom i personaliziranom ponudom za ugostitelje doprinosi rastu njihove konkurentnosti i posljedično, razvoju cijelog tržišta HoReCe u BiH. Tim povodom razgovarali smo s direktorom kompanije za BiH, gospodinom Edinom Škaljićem.

Strateški proizvodi proizvode se u Grudama

Škaljić je podsjetio kada je krenula Franckova proizvodnja u BiH te koji su primarni proizvodi unutar kompanije za ovdašnje tržište.
Franckov proizvodni pogon u Grudama otvoren je još 2008. kao greenfield investicija i tamo proizvodimo za nas strateške proizvode, primarno mljevenu kavu, poznate brendove poput Bonus espressa u zrnu za HoReCa segment, ugostiteljski šećer i razne druge proizvode. Tako su, npr. u tijeku pripreme za proizvodnju izvrsne nove turske kave, Franck Creme, koja odgovara na potrebe današnjih ljubitelja turske kave pa se tako ova kava može pripremati na tradicionalni način, kuhanjem u džezvi, ali i na praktičan i brz način, samo prelijevanjem vrućom vodom što potrošačima omogućuje uživanje u bogatom okusu turske kave, bilo kada i bilo gdje požele, ističe Škaljić u uvodu razgovora.

Ova kompanija je u prvoj polovici ove godine napravila značajne investicije u smislu dodatnog ojačavanja HoReCa mreže partnera, a direktor tvrtke se osvrnuo i na ostale investicije.Unatoč pandemiji Franck u BiH je samo u prvih pet mjeseci ove godine investirao 3 milijuna maraka kako bismo podržali i dodatno ojačali našu HoReCa mrežu partnera te se ulaganja nastavljaju i u nastavku ove godine. Ovo ulaganje vidimo i u kontekstu podrške našim HoReCa partnerima, dok se drugi dio tih investicija odnosi na kapitalna ulaganja, također u HoReCa kanal. Novom prodajnom organizacijom i novim načinom distribucije više se približavamo našim poslovnim partnerima i izravno s njima komuniciramo što nam je i bio cilj 50% povećanja prodajne sile u HoReCa poslovanju. Značajna sredstva smo uložili u naše ljude kako bismo mogli pružiti najkvalitetniju moguću uslugu i servis u HoReCi gdje je, uz stručnost i kvalitetu, jako važna i brzina reakcije na zahtjeve i potrebe naših partnera, a sve u svrhu podizanja standarda kvalitete espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, koji se serviraju u ugostiteljskim objektima u cijeloj BiH, otkrio je Škaljić.

Direktor Francka ističe kako kompanija ne odstupa od svojih prioriteta – kvalitete proizvoda i daljnjeg razvoja bh. tržišta kave i vrhunske usluge HoReCa partnerima.

U čitavoj regiji Franck uslužuje više od 1,63 milijardi napitaka godišnje i zato im je kvaliteta napitaka iznimno važna.

Polazimo od stava da mi nismo trgovac ni puki proizvođač, to je naš DNA i to nas čini drugačijima od drugih. Percepcija naše kvalitete i brenda ovisi o konačnom proizvodu, šalici espressa, ali i ostalih napitaka iz našeg asortimana, koji se servira u ugostiteljskim objektima, a iza toga stoji veliki sustav koji mora savršeno funkcionirati. Veliki fokus stavljamo na savršeno pokriven “route to market”, dakle dostavu robe na najučinkovitiji mogući način do naših kupaca. Sposobni smo na svakom mjestu u roku od 24 sata dostaviti ne samo robu nego izvršiti i sve potrebne servisne usluge. Dakle, tu je i kompletna oprema koja uključuje kvalitetne mlince i aparate, kao i prevencijsku i interventnu servisnu podršku, napominje direktor Francka.

Podizanje standarda kvalitete usluga

Franckov servisni tim pokriva 24-satno preventivno održavanje kod svih kupaca, postavljanje aparata i sl. te hitne intervencije koje su ključne u trenucima kada je povećan promet, npr. vikendima što je posebno važno kako partneri ove kompanije ne bi izgubili promet.

Uz vrhunsku sirovinu koju koristimo za naše proizvode te razvoj i inovacije, usmjereni smo na podizanje standarda u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave i čaja u ugostiteljskim objektima. Sve ovo je iznimno važno za svakog ugostitelja, ali osnova je imati kvalitetan kadar. Tu počinje prava tržišna utakmica jer ako nemamo kvalitetnog baristu koji zna pripremiti napitak i održavati aparat, nismo ništa napravili. Ovdje djelujemo kroz našu barističku akademiju pružajući sveobuhvatni program edukacije ugostiteljskog osoblja naših partnera u skladu s najnovijim trendovima. Tu veliku ulogu igra naš baristički tim, koji sustavno educira osoblje naših partnera u ugostiteljstvu, a prosječno u godinu dana odrade oko 2.000 sati educirajući više od 4.000 ljudi. Naši profesionalni baristi se kontinuirano usavršavaju te posjeduju certifikate međunarodnih stručnih organizacija kao što je Specialty Coffee Association (SCA), a surađujemo i s Hug&Punch Premier Campusom iz Matulja u Hrvatskoj, koji je i jedini SCA certificirani centar u ovome dijelu Europe za edukaciju i certificiranje specijalista za kavu po međunarodnim standardima, kazao je Škaljić za portal Jabuka.tv dodajući kako se trendovi u svijetu toplih napitaka neprestano razvijaju, a posebno je u fokusu kvaliteta napitka koji se dobije u ugostiteljskom objektu, što za sobom povlači važnost barmenskih vještina.

Može se zaključiti kako su gosti danas skloniji odabrati kafić u kojem radi vješt barist koji će im pripremiti izvrsnu kavu i to je ključna kompetitivna prednost za svakog ugostitelja te, među ostalim, dio cjelokupnog paketa koji Franck nudi ugostiteljima.

Naša baristička akademija danas nudi različite vrste i razine edukativnih programa koji se prilagođavaju prethodnom znanju i vještinama osoblja te specifičnim potrebama pojedinih ugostiteljskih objekata, ovisno o tome je li riječ o hotelu ili možda malom kvartovskom kafiću. Mi to preuzimamo na sebe jer nam je važno da je Franck kava koju poslužuju svojim gostima uvijek jednake kvalitete. Raste raznovrsnost i razina edukacija za različite vrste potreba ugostiteljskih objekata, danas je to mnogo kompleksnije a mi smo se u skladu s time ekipirali i spremno odgovaramo na te izazove. U skladu s time smo i razradili različite ponude uzimajući u obzir različite specifične potrebe svakog pojedinog ugostiteljskog objekta. Tu govorimo o personaliziranom pristupu uz naglasak na stav kojim pristupamo poslu, a to je razvoj i njegovanje dugoročnih partnerskih odnosa jer mi nismo kompanija koja samo prodaje robu, naglasio je Škaljić.

Franck kao partner brojnih ugosteljskih objekata pomaže im da ostvare prednost u odnosu na konkurenciju

Kompanija s ponosom iduće godine puni 130 godina od osnutka, a to je dugi put koji je prošla zajedno s proizvodima i brendovima, poput ikonske Jubilarne kave, koji su uspješno prošli “test vremena” uz generacije koje su ih pratile na tome putu i koji danas nadograđuju sa stručnim znanjem, uzbudljivim razvojnim projektima, inovacijama i jedinstvenom pristupu potrošačima i tržištu općenito.

Za nas to nije samo posao, već način života.

Ono što nam je u timu svima poveznica upravo je ta strast i ljubav prema kavi, napitku koji se na tako jedinstven način postao i ostao važan dio našeg načina života. Zato je poseban osjećaj raditi upravo s kavom koja milijunima ljudi diljem svijeta znači puno više od obične šalice napitka. Kada govorimo o tržištu mljevene kave u BiH, imamo veliki broj ponuđača u različitim cjenovnim kategorijama i kvaliteti. Ovako razjedinjeno tržište gdje je najveći broj ponuđača u tzv. “economy segmentu” i primarno se fokusira na nižu cijenu proizvoda kao glavnu konkurentnu prednost, nažalost ne pruža puno prostora za daljnji razvoj noviteta i ponudu visokokvalitetnih proizvoda. Globalno tržište kave je danas iznimno dinamično, no to se kod nas na tržištu u ponudi proizvoda nažalost ne odražava u punom smislu pa su potrošači zakinuti za veći izbor proizvoda vrhunske kvalitete, ističe Škaljić.

Direktor Francka u BiH kazao je i kako je tržište zagušeno prevelikom ponudom prilično ujednačene kvalitete kave u ekonomskom cjenovnom segmentu što ograničava dostupnost nekih inovacija i trendova poput specialty kafa, single-origina, nitro ili cold-brew kave.
Današnji potrošači s pravom očekuju veću vrijednost za svoj novac i u tom smjeru razvijamo i naše planove u proizvodnom, prodajnom, marketinškom i svakom drugom segmentu našeg poslovanja. S druge strane, u HoReCi vidimo pozitivne pomake u tome smislu, potrošači sami potiču te trendove jer traže kvalitetu. Primjećujemo da premium segment raste pa smo slijedom toga osnovali i poseban odjel unutar kompanije kojeg čini naš tim profesionalnih barista koji značajno doprinosi podizanju standarda u kvaliteti serviranih Franck espressa poput poput našeg Stretto i Franck 125 Years Edition espressa, koji su u samo par godina s 10% porasli na 18% udjela u našem portfoliju, otkrio je Škaljić.
Moderni kafići žele se istaknuti po nečemu i graditi svoju konkurentnu prednost, a Franck svakako želi biti tu da im pomogne i odgovori na njihove specifične potrebe.

Kako sam i prije spomenuo, rastemo i razvijamo svoje poslovanje zajedno s našim partnerima te s njima dijelimo i dobro i zlo zbog čega smo i zauzeli solidaran stav prema njima s obzirom na izazove uzrokovane pandemijom, zaključio je direktor Francka.

Kopirati
Drag cursor here to close