Financije tajna

Flixbus kupio Eurolines

Prvobitno je u Francuskoj bilo pet kompanija, no najnovijom kupnjom ta se brojka svodi na svega dvije – Flixbus i Ouibus.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 05. 2019. u 07:48 Bljesak.info
Kopirati

Njemačka tvrtka za autobusni prijevoz Flixbus u četvrtak je izvijestila o zaključenom sporazumu o kupnji francuske tvrtke Eurolines, što je najnoviji primjer konsolidacije francuskog sektora za autobusni prijevoz na duljim linijama, piše Hina.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ta njemačka brzorastuća tvrtka priopćila je kako je, nakon u ožujku započetih razgovora, finalizirala ugovor o kupnji Eurolinesa od francuske skupine za transport Transdev.

Financijski detalji sporazuma nisu objavljeni.

Taj sporazum će Flixbusu omogućiti da koristi Eurolinesov međunarodni autobusni terminal Paris-Gallieni kao čvorište.

Ta autobusna kompanija osnovana je u Njemačkoj 2013. godine, a u prošloj godini prevezla je 45 milijuna putnika, 40 posto više nego u godini ranije. Prošle godine je svoje usluge počela nuditi i u SAD-u.

U francuskom sektoru za autobusni prijevoz na duljim linijama odvija se proces transformacije nakon njegove liberalizacije započete u 2015. godini.

Prvobitno je u Francuskoj bilo pet kompanija, no najnovijom kupnjom ta se brojka svodi na svega dvije – Flixbus i Ouibus.

Francuski operater za dijeljenje automobila BlaBlaCar planira kupiti Ouibus od francuskog željezničkog operatera SNCF i preimenovati ga u BlaBlaBus. Ta kupnja bi trebala biti dovršena do kraja proljeća.

Prema francuskom regulatoru, u 2018. godini u tom sektoru zabilježen je 26-postotni rast, s ukupno prevezenih 8,9 milijuna putnika.

Kopirati