FIA

Financijske izvještaje za šest mjeseci 2019. predalo 3.170 pravnih subjekata

Po odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine, pravni subjekti, koji su razvrstani u velike i srednje, dužni su sastavljati i prezentirati polugodišnje financijske izvještaje u zakonski propisanom roku.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 08. 2019. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijsko informatičkoj agenciji Federacije Bosne i Hercegovine polugodišnje financijske izvještaje za šest mjeseci 2019. dostavilo je 3.170 pravnih subjekata, koji su obveznici predaje polugodišnjih financijskih izvještaja. 

Po odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine, pravni subjekti, koji su razvrstani u velike i srednje, dužni su sastavljati i prezentirati polugodišnje financijske izvještaje u zakonski propisanom roku. 

Po analizi koju je sačinila FIA polugodišnje financijske izvještaje dostavilo je 3.055 gospodarskih društava, 45 udruženja, 32 financijske institucije, dva proračunska korisnika, 10 fondova i 26 osiguravajućih kuća.    

Direktor FIA-e Esad Mahmutović rekao je da su u odnosu na predate godišnje financijske izvještaje ustanovili da je 14 malih gospodarskih društava ispunilo uvjete i sada se vode kao srednja gospodarska društva, dok je jedno gospodarsko društvo koje se prošle godine vodilo kao srednje, po zakonskim odredbama sada postalo veliko gospodarsko društvo. 

''Imajući u vidu činjenicu da stalno unapređujemo kvalitet podataka u registru financijskih izvještaja, 18. srpnja 2019., na osnovu ustanovljenih propusta, poslali smo opomene na adrese 1.526 gospodarskih društava. Od ukupnog broja poslanih opomena, 1.431 dostavljena je na adrese gospodarskih društava koja nemaju kontinuitet, odnosno, nisu redovno predavala polugodišnje financijske izvještaje za 2017. i 2018. Također, na adrese 95 obveznika dostavljena je opomena za pogrešno iskazivanje podataka u financijskim izvještajima'',  kazao je Mahmutović. 

Dodao je da su rezultati provedenih aktivnosti vrlo zadovoljavajući, naročito ako se ima u vidu ostvareni efekt otklanjanja anomalija u Registru financijskih izvještaja u FIA-i, saopćeno je iz te institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close