Rješenje

Ethoca – alat za transparentnije korisničko iskustvo

Ethoca rješenje čini brendove prepoznatljivijim u kanalima digitalnog bankarstva.
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 07. 2021. u 11:53 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini, svaki peti korisnik karticama plaća svaki dan, a 68% računa preko 60 KM se plaća karticama što je pokazalo najnovije MasterIndex BiH istraživanje. To nam govori da kartična plaćanja polako postaju sastavni dio svakodnevnih trgovačkih aktivnosti BiH građana, baš kao što je to slučaj i širom svijeta, a istovremeno raste i potreba korisnika da se kod većeg broja različitih tipova trgovaca, kako u fizičkom, tako i u online okruženju, omogući prihvat bezgotovinskih, prije svega kartičnih plaćanja.

Kako broj digitalnih plaćanja raste, korisničke navike postaju sve sofisticiranije u pogledu korištenja suvremenih tehnologija, te je jasno je da će trgovci kako u fizičkom tako i online okruženju, morati transparentno korisničko iskustvo da dodaju na listu prioriteta uz unaprjeđenje ponude robe i usluga, efikasno korištenje kanala za promociju i insistiranje na sigurnosti plaćanja i poslovanja. BiH ekonomija nesumnjivo postaje digitalnija jer je to jedini način da se ostane konkurentan u globalnoj tržišnoj utakmici, te će sve veći broj građana u budućnosti tražiti pristup alatima i mrežama koje će im omogućiti dalji napredak i uštedu vremena.

Ono što porast broja digitalnih plaćanja također donosi je i situacija u kojoj korisnici imaju poteškoća sa prepoznavanjem transakcija na e-banking i m-banking izvodima – naime, nedavna Mastercard studija pokazala je da skoro 8 od 10 korisnika u našem regionu povremeno ne prepoznaje transakcije na svojim izvodima jer na primjer, ne mogu da identificiraju poslovno ime trgovca. Ovakve situacije primoravaju korisnike kartica da se nepotrebno obraćaju svojim bankama kako bi razjasnili nejasnoće oko transakcija, što za posljedicu, čak i u situacijama kada se te žalbe i zahtjevi za povrat novca ispostave neopravdanim, ima utrošak vremena i operativne troškove za trgovce i banke. Ista studija pokazala je da se 4 od 10 žalbi moglo izbjeći da su su detalji o kupovini bili transparentniji.

Ethoca rješenje čini brendove prepoznatljivijim u kanalima digitalnog bankarstva. Naime, Ethoca kompanija koja posluje u sklopu kompanije Mastercard, je način da se jaz u transparentnosti premosti, jer pruža jasniji pregled informacija od značaja za korisnika, kao što su logotip, poslovno ime i lokacija prodajnog mjesta. U praktičnom smislu sve što je potrebno jeste da trgovci potpuno besplatno postave svoje logotipe na platformi www.logo.ethoca.com i time će svoje brendove čine prepoznatljivijim jer se ti logotipi povezuju sa odgovarajućim transakcijama i pojavljuju u bankarskim izvodima koje potrošači redovno dobivaju i provjeravaju. Pristup transparentnim informacijama povećava zadovoljstvo potrošača pružajući jasne informacije o kupovini i prodajnom mjestu na kojem je kartično plaćanje obavljeno, tako da se smanjuje mogućnost zabune i eliminiraju neopravdani zahtjevi za povratom novca čije rješavanje bankama i trgovcima oduzima vrijeme i resurse.

Ethoca rješenje će uspostaviti veću transparentnost transakcija što će značajno unaprijediti korisničko iskustvo u kanalima digitalnog bankarstva, a potrošačima će dati mir i osjećaj kontrole nad vlastitom potrošnjom. Iz perspektive izdavalaca kartica, ovo će povećati interakciju korisnika kartica sa digitalnim kanalima banke, a trgovci će dobiti poboljšanu vidljivost brenda. Također, i banke i trgovci imati će koristi od manjeg broja potrošačkih poziva i žalbi.

U osnovi svih Mastercard tehnologija je insistiranje na sigurnosti i transparentnosti uvijek i svuda, jer upravo je to ono što potrošači, trgovci i banke zahtijevaju kako sada, tako i u budućnosti, a to je ono što Mastercard čini prvim izborom za sve sudionike u platnom ekosustavu.

Kopirati
Drag cursor here to close