Revizija

 Elektroprivreda u minusu 70 milijuna KM

Revizija financijskih izvještaja ERS-a je utvrdila da je Elektroprivreda u minusu oko 70 milijuna KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 31. 10. 2017. u 10:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedina poduzeća iz sustava "Elektroprivrede Republike Srpske" nisu u prošloj godini otpisala sva nenaplativa potraživanja zbog čega ovaj mješoviti holding 2016. nije završio s dobiti od 2,8 milijuna KM, kako je to prikazao, već u minusu oko 70 milijuna KM, otkrila je revizija financijskih izvještaja ERS.

Neovisna revizorska kuća "Deloitte" dala je "Elektroprivredi RS" mišljenje sa rezervom, a između ostalih zamjerki, istaknuli su i neadekvatnu ispravku potraživanja dva ovisna poduzeća – "Elektrokrajine" Banja Luka i "Elektrodistribucije" Pale što je značajno utjecalo na financijski rezultat.

U revizorskom izvještaju je navedeno da su na kraju prošle godine dugoročno reprogramirana potraživanja od kupaca iznosila 14,2 milijuna KM, dugoročna potraživanja od kupaca po osnovu potpisanih ugovora o medijaciji 18,7 milijuna KM, dok su potraživanja od kupaca po osnovu isporučene električne energije, izvršenih usluga i obračunatih zateznih kamata iznosila 202,7 milijuna KM, objavio je danas poslovni portal "capital".

''Rukovodstvo holdinga je izvršilo obezvrjeđenje za sva potraživanja za koja smatra da postoji vjerojatnoća da neće biti naplaćena. Na osnovu starosne analize potraživanja i raspoložive dokumentacije, nismo se mogli uvjeriti u adekvatnost izvršene ispravke vrijednosti'', ističe se u izvještaju.

Revizori su pojasnili da "Elektrokrajina" nije izvršila adekvatnu ispravku potraživanja u ukupnom iznosu od 59,9 milijuna KM, dok "Elektrodistribucija" Pale nije izvršila adekvatnu ispravku 7,5 milijuna KM potraživanja.

''U skladu sa ovim, troškovi ispravke vrijednosti potraživanja su manje iskazani, a neto dobit holdinga za 2016. godinu je više iskazan za 67,4 milijuna KM'', navodi se u izvještaju.

Utvrdili su i da Hidroelektrane na Trebišnjici nisu na pravilan način izvršile ispravku 4,9 milijuna KM potraživanja od "Bobar banke" i "Banke Srpske" u stečaju zbog čega je dobit na nivou holdinga iskazana višom i za ovaj iznos.

Revizori su skrenuli pažnju i na sudske sporove u kojima se "Elektroprivreda RS" pojavljuje kao tužena strana, kao i na distributivne gubitke koji su u 2016. iznosili 422 gigavat sati ili 11,36 posto od preuzete električne energije sa prijenosne mreže, navodi "capital".

Kopirati
Drag cursor here to close