Treba

Elektroprivreda HZHB-a kupuje metalik crnu limuzinu za 52.000 KM

Elektroprivreda” traži metalik crno putničko vozilo sa automatskim klima-uređajem, dok od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje elektro podesiva i grijana vanjska ogledala...
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 06. 2021. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” (EP HZHB) objavila je tender za kupovinu putničkog vozila, limuzine u vrijednosti od 52.130 maraka bez PDV-a, nedugo nakon što je ova kompanija nabavila luksuzni Audi šest, najvredniji kupljeni službeni automobil ove godine, prenosi BIRN.

“Elektroprivreda” traži metalik crno putničko vozilo sa automatskim klima-uređajem, dok od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje elektro podesiva i grijana vanjska ogledala, senzore za pomoć pri parkiranju naprijed i nazad, te tekstilna sjedišta, kao i pripremu za telefon i glasovnu kontrolu, ručicu ručne kočnice presvučenu kožom i retrovizore u boji karoserije.

EP HZHB je u travnju ove godine objavila tender za kupovinu putničkog vozila, limuzine u vrijednosti od 133.500 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a, što je najvrednija nabavka automobila raspisana ove godine. Iz “Elektroprivrede” su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je u ovom tenderu nabavljen Audi šestica. Jedinu ponudu dostavila je firma “M.R.M. Export-Import” iz Ljubuškog u vrijednosti od 133.323 KM.

Podaci Baze službenih automobila pokazuju da se na gotovo polovinu svih tendera tijekom 2020. godine javio samo po jedan ponuđač.

Jedan od najskupljih

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, kaže da “Elektroprivreda HZHB-a” tiejkom pandemije nastavlja da vrši nabavke automobila, ali i drugih dragocjenih roba.

“Oni su nedavno nabavili jedan automobil koji je bio jedan od najskupljih u BiH unazad nekoliko godina, pogotovo za vrijeme pandemije, a sada i ovaj koji je vrijedan 52.000 bez PDV-a”, kaže Ožegović.

Naglašava da mnoge institucije nastavljaju provoditi nabavke kao da se pandemija ne događa dok i ne osjete krizu kroz koju prolaze građani.

“Generalno, naše institucije ovu pandemiju kao da nisu ni osjetile i nabavljaju skupocjene robe pa i automobile, međutim ‘Elektroprivreda HZHB-a’ ne nabavlja samo jedan, već nekoliko”, kaže Ožegović.

Sve nabavke “Elektroprivrede” unaprijed su planirane, temeljem potreba, a u skladu s Planom nabava koji je sastavni dio Plana poslovanja ovog poduzeća, odobren od Skupštine Društva, ističe Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija.

Sve transparentno

“Nabava navedenih vozila, kao i sve druge nabave, transparentna je, te javno objavljena u potpunosti u skladu sa zakonom“, kaže Buntić.

Ona objašnjava da “Elektroprivreda HZHB-a” redovno, putem javne licitacije, prodaje rabljena vozila i obnavlja vozni park nabavkom novih, što se, kako kaže, pokazalo racionalnim za poduzeće. Kako napominje, pandemija nije uticala na poslovanje firme zbog preventivnog djelovanja Kriznog štaba kompanije.

Podaci Baze službenih automobila pokazuju da je ova kompanija prije pet godina kupila Audi A6 za 130.000 KM, 2018. godine tri Passata od po 70.000 KM, a u voznom parku imaju još niz putničkih automobila. Tijekom 2020. godine kompanija je, između ostalog, kupila putničko vozilo od 44.000 KM, kao i osam drugih vozila za gotovo 300.000 KM. “Elektroprivreda HZHB-a” je javna kompanija u većinskom vlasništvu Federacije.

Prema podacima Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tijekom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close