Presuda

Elektroprijenos mora Elektroprivredi HZHB isplatiti 61 milijun KM?!

Ovo je, tvrdi Avaz, osim za Elektroprijenos, veliki udarac i za Federaciju, jer će na osnovu presude posljedično doći do isknjiženja kapitala u RS, a ova brojka na kraju ukupno iznositi i do 100 milijuna KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 03. 2018. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Elektroprijenos BiH presudom Okružnog gospodarskog suda u Banja Luci od 15. ožujka ove godine dužna je isplatiti 30.550.691 KM Elektroprivredi HZHB, a na osnovu tužbe podnesene još 2010., objavio je Dnevni avaz. 

Sa zateznim kamatama, ukupna potraživanja koja moraju biti isplaćena iznose čak 61 milijun KM, jer je na glavnicu od 30,5 milijuna dodana kamata u skoro istom iznosu, odnosno čak i veća za nekoliko stotina tisuća KM.

Ovo je, tvrdi Avaz, osim za Elektroprijenos, veliki udarac i za Federaciju, jer će na osnovu presude posljedično doći do isknjiženja kapitala u RS, a ova brojka na kraju ukupno iznositi i do 100 milijuna KM.

Elektroprivreda HZHB tužila je Elektroprijenos BiH potražujući desetine milijuna KM zbog, kako je navedeno, investicijskih ulaganja u pojedine organizacijske jedinice, i to u razdoblju od osnivanja HZHB 1992. pa do razdvajanja i osnivanja kompanije za prijenos energije, 28. veljače 2006. godine.

''Indikativno je da se na čelu Elektroprijenosa nalazi Matan Žarič, kadar HDZ-a BiH, koji je u vrijeme podizanja tužbe bio i generalni direktor Elektroprivrede HZHB i on je potpisnik tužbenog naloga?! Prema ovoj presudi, Žarić, ustvari, mora isplatiti novac Elektroprivredi po tužbi koju je sam podnio?! Prema našim saznanjima, riječ je o zakulisnim i smišljenim radnjama određenih političkih struktura, jer je međunarodna zajednica, koja je regulirala Zakon o osnivanju Elektroprijenosa, precizno utvrdila učešće početnog kapitala te definirala da se svi sporovi mogu voditi isključivo arbitražnim postupcima, a nikako sudskim putem'', piše Dnevni avaz navodeći kako je zanimljivo i da se Sud BiH proglasio nenadležnim za ovaj predmet još 2012. .

Avaz navodi kako je ''vrlo simptomatično zašto se čekalo šest godina da se ova presuda, koja je nezakonita jer sud u Banja Luci nije nadležan za postupak, donese nekoliko mjeseci prije izbora''.

Kopirati
Drag cursor here to close