Odsumporavanje

Ekologija u Tuzli: Elektroprivreda nije imala ozbiljne namjere

''Do kada ćemo mi i naša djeca biti žrtvovani za jeftinu energiju?'', kazao je Stojak.  
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 11. 2018. u 10:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za ekologiju i energiju je priopćio da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo zahtjev Elektroprivrede Bosne i Hercegovine za izdavanje okolinske dozvole za odsumporavanje blokova 5 i 6 Termoelektrane Tuzla. 

''Ovog tjedna je okončana višegodišnja javna rasprava o zahtjevu za okolinsku dozvolu za odsumporavanje blokova 5 i 6 TE Tuzla na okolinski prihvatljiv način. Nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u protekle četiri godine u više navrata Elektroprivredi BiH ukazalo na propuste u dostavljenoj dokumentaciji i nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja da se oni isprave, zbog loše i nepotpune dokumentacije Ministarstvo nije imalo drugog izbora nego da odbaci zahtjev'', navodi se u zajedničkom priopćenju Centra za ekologiju i energiju i predstavnika građana mjesne zajednice Bukinje.

Činjenica da Elektroprivreda nakon više od četiri godine nije bila u stanju odrediti koju tehnologiju postrojenja za odsumporavanje planira instalirati, kako je izjavio koordinator programa energija i klimatske promjene Centra za ekologiju i energiju Denis Žiško, ''jasan je pokazatelj da su namjere Elektroprivrede da ozbiljno pristupi realizaciji ovog projekta upitne''. 

Prema Dugoročnom planu Elektroprivrede, kako je naveo Žiško, blokovi 5 i 6 bi trebali raditi najmanje do 2030., dakle još nekih 12 godina.

''Ukoliko Elektroprivreda nastavi raditi na projektu odsumporavanja tom dinamikom, možemo očekivati da će jedino dokumentacija za ovaj projekat biti dovršena, otprilike u isto vrijeme kada se blokovi 5 i 6 zatvore'', dodao je Žiško.

Predstavnik građana Bukinja Goran Stojak je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo poslušalo i prihvatilo njihove primjedbe. 

''Mi već desetljećima udišemo prašinu s odlagališta šljake, a sada termoelektrana planira da nam u dvorišta istresa i gips. Do kada ćemo mi i naša djeca biti žrtvovani za jeftinu energiju?'', kazao je Stojak.  

Termoelektrana Tuzla, kako se dodaje u priopćenju, još je 2010. godine naručila izradu studije kojom se predlažu najpovoljnija rješenja i mjere za smanjivanje emisije polutanata u zrak iz TE "Tuzla". Studiju je izradio Institut za energatiku i zaštitu okoliša "EKONERG" (Zagreb, Hrvatska). Studijom su, između ostalog, predložena i dva rješenja za proces odsumporavanja koja su s gledišta tehno-ekonomske analize najpovoljnija. 

Kopirati
Drag cursor here to close