Čelično ''NE''

EK formalno odbacio predloženo spajanje Thyssenkruppa i indijskog Tate

Dvije kompanije, kako ističu u EK, nisu ponudile dostatne korektivne mjere kako bi se otklonila zabrinutost Komisije, a europski potrošači efekte toga spajanja ne bi mogli poništiti kroz jeftiniji uvoz.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 06. 2019. u 17:28 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija u utorak je formalno odbacila predloženo spajanje između njemačkog diva industrije čelika Thyssenkruppa i indijskog Tate, gotovo mjesec dana nakon što su dvije kompanije već odustale od takvog plana.

Najnovija odluka EK, regulatora tržišne utakmice, odnosi se na industriju koja zapošljava oko 360 tisuća radnika diljem Europe.

U utorak je Komisija u priopćenju među razlozima za zabranu predloženog spajanja navela zabrinutost da će se europski klijenti suočiti s višim cijenama i suženim izborom dobavljača čelika koji se koristi za ambalažu, kao i kod galvaniziranog ravnog ugljičnog čelika koji se koristi u automobilskoj industriji.

"Čelik je ključna sirovina za mnoge stvari koje koristimo u svakodnevnom životu, poput hrane u konzervama i automobila. Miljuni ljudi u Europi rade u tim sektorima i kompanije ovise o konkurentnim cijenama čelika po kojim se prodaje na globalnoj razini", izjavila je povjerenica EK Margrethe Vestager u priopćenju.

Osim toga, dvije kompanije, kako ističu u EK, nisu ponudile dostatne korektivne mjere kako bi se otklonila zabrinutost Komisije, a europski potrošači efekte toga spajanja ne bi mogli poništiti kroz jeftiniji uvoz.

Zajednički poduhvat dviju kompanija bio je dogovoren u prošlogodišnjem lipnju nakon dugih pregovora. Kako bi ishodile odobrenje Europske unije, kompanije su bile ponudile da će se Thyssenkrupp podijeliti u dvije zasebne kompanije nakon spajanja, podsjeća dpa.

Jedna bi kompanija bila zadržala 50-postotni udio u zajedničkom poduhvatu s indijskim Tatom, kao i u trgovinskim i brodograđevnim operacijama.Druga bi se bila fokusirala na poslovanje te njemačke kompanije s dizalima i na opskrbi industrije automobila.

Kopirati
Drag cursor here to close