Priznanje

Eastern Mining među najboljim stranim investitorima u BiH

Generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković istaknuo je da je ovo priznanje dokaz da kompanija ide dobrim putem investiranja u BiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 02. 2020. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Eastern Mining d.o.o. jedan je od najznačajnijih stranih investitora u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Na održanoj manifestaciji ''Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu'' koji tradicionalno organizira Agencija za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA), kompaniji Eastern Mining priznanje je dodijeljeno zbog ulaganja 7,8 milijuna KM i 22 novouposlena u 2019. godini.

Generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković istaknuo je da je ovo priznanje dokaz da kompanija ide dobrim putem investiranja u BiH.

''Pred nama su novi administrativni izazovi i siguran sam da će nas i nadležni nakon ovog priznanja prepoznati kao pouzdane partnere i učiniti nam te procese lakšim i jednostavnijim omogućivši nam da što prije dođemo do faze otvaranja rudnika'', kazao je Bošnjaković te se posebno zahvalio rukovodstvu općine Vareš, Vladi ZDK i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na podršci poslovnim poduhvatima kompanije.

''Adriatic Metals i Eastern Mining došli su u Vareš i BiH da doprinesu razvoju lokalne zajednice. Na tom putu surađujemo sa lokalnim vlastima, ali i akademskim institucijama te drugim kompanijama kako bi svi bili dio zajedničkog uspjeha'', naveo je Bošnjaković te dodao da otvaranje rudnika znači i nova radna mjesta te nove investicije što je svima u interesu.

Agencija za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) tradicionalno svake godine dodjeljuje ova priznanja kojim se zahvaljuje stranim investitorima na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu njihovih ulaganja.

Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije.

Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja kako na postojećem koncesijskom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close