161,4 milijuna KM u 2017/18.

dm ponovno potvrdio lidersku poziciju na drogerijskom tržištu

I ove godine kontinuitet dvocifrenog rasta od 12,15%
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 10. 2018. u 14:13 Promo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Status lidera na drogerijskom tržištu Bosne i Hercegovine i u 12. godini poslovanja kompanija dm drogerie markt potvrdila je izvanrednim rezultatima ostvarenim u poslovnoj 2017/2018. godini (listopad 2017. - rujan 2018.) koji su predstavljeni na današnjoj konferenciji za medije.

Poslovnu godinu dm je zaključio ukupnim prometom od 161,4 milijuna KM, što u odnosu na prethodnu godinu, predstavlja rast od 12,15%. Uspješno poslovanje ogleda se i u širenju prodajne mreže, koja broji 70 trgovina u 40 bh. gradova. Nove dm trgovine svoja vrata kupcima su otvorile u Mostaru, Gračanici i Ljubuškom, dok je, s ciljem unapređenja doživljaja kupovine, preuređeno deset postojećih dm trgovina od kojih je jedna, u Derventi, preseljena na novu lokaciju. U modernizaciju prodajnih objekata, otvorenje novih kao i u uređenje centrale i distribucijskog centra investirano je ukupno 5,9 milijuna KM. dm timu pridružio se 51 novi zaposlenik, čime je broj zaposlenih sa 616 porastao na 667, što predstavlja povećanje od 8,3%.

Video: dm inicijativa Startajmo (ZAJEDNO) - Odabrani domaći proizvodi!

''Dvocifreni rast u protekloj poslovnoj godini dio je kontinuiteta i rezultat je naše predanosti u nastojanjima da  kreiramo što kvalitetniju ponudu i uslugu za naše kupce. Pokazatelj da kupci prepoznaju naš trud je i činjenica da su svakoga dana, u prosjeku, naši zaposlenici u dm trgovinama bili na usluzi više od 29.000 kupaca koji kod nas obavljaju kupovinu. Stalni rast prometa kontinuirano prati i dosljedno ulaganje dm-a u društvenu zajednicu kroz različite projekte i inicijative. Posebno smo ponosni na pokretanje društveno odgovorne inicijative Startajmo {ZAJEDNO}, u okviru koje smo podržali deset bh. proizvođača u razvoju njihovih proizvoda i osigurali im mjesto na policama dm trgovina. Zahvaljujemo svima koji su pružili podršku u realizaciji ove inicijative. Posebno ističem Fondaciju Mozaik koja kroz svoju djelatnost traži, osnažuje i investira u mlade ljude nastojeći kreirati dobru ekonomiju u BiH'', izjavio je direktor dm-a u BiH.

dm osnažuje domaću proizvodnju

Na policama dm-a svoje mjesto trenutno ima 466 domaćih proizvoda. Zahvaljujući inicijativi Startajmo {ZAJEDNO} kao i redovnim nastojanjima da se ponuda dm-a upotpuni domaćim proizvodima, ovaj broj će narasti na 500 čime će biti ostvaren cilj postavljen na početku godine. Ponudom novih domaćih proizvoda, dm želi odgovoriti na potrebe kupaca za kvalitetnim bh. proizvodima, podržati privredu naše zemlje te podijeliti znanje i iskustvo sa mladim poduzetnicima.

Foto: Promo / Proizvođači koje podržava dm

''Zajedno s deset proizvođača iz cijele BiH koji su odabrani kroz inicijativu nestrpljivo iščekujemo uvrštavanje 30 novih domaćih proizvoda u naš prodajni lanac. Kao mentori nastojimo prenijeti naše znanje i iskustvo kako bismo proizvođačima pružili mogućnost da na tržište plasiraju što kvalitetniji i konkurentniji proizvod. Uvijek rado surađujemo s pojedincima koji imaju kreativne i dobre ideje'', izjavila je asortiman menadžerica dm-a, Irma Zolj-Džeko.

Na današnjoj konferenciji za medije o inicijativi Startajmo {ZAJEDNO} govorili su i domaći proizvođači.

''Značaj ovog projekta za nas je ogroman'', kazala je Fatima Čekrić Ratajc, proizvođač ljutih sosova ''Ljutko'' iz Tuzle, koji su do sada svoje proizvode prodavali putem društvenih mreža.

''Stručni timovi dm-a na najprofesionalniji način radili su s nama kako bi nas upoznali sa svim procesima potrebnim za plasiranje naših proizvoda na tržište, od redizajna etikete, nabavke ambalaže do proširenja proizvodnih kapaciteta'', pojasnila je i istaknula kako će njihovi strojevi raditi i do 10 puta više kako bi se postigli rezultati kojima će opravdati ukazanu im priliku.

Proces uvrštavanja 30 domaćih proizvoda u asortiman dm-a počeo je u listopadu te će svi naći svoje mjesto na policama najkasnije do veljače 2019. godine.

Kontinuitet djelovanja na području ljepote i zdravlja

U protekloj poslovnoj godini dm je svoj asortiman obogatio i s tri nove dm marke. Ponuda je tako nadopunjena s kvalitetnim ženskim čarapama dm marke Stella Jones, Balea Colornique linijom boja za kosu te markom dekorativne kozmetike 183 days. Želeći razviti inovativne proizvode koje će ponuditi kupcima ekskluzivno samo u dm trgovinama, dm je ostvario suradnju s nekoliko poznatih ličnosti i influensera. Tako su razvijeni proizvodi ekskluzivnih marki LVLY za njegu lica, Langhaarmädchen za njegu kose te Strassenkicker za mušku njegu.

Foto: Promo / Konferencija za medije DM

Društveno odgovorno djelovanje dm-a bilo je usmjereno i na usvajanje zdravih životnih navika te odgovornog odnosa prema zdravlju. U srpnju je održana 2. dm ženska utrka koju je uspješno završilo više od 700 sudionica i prva dm babybonus utrka za mališane. S ciljem podizanja svijesti o značaju preventivnih dermatoloških pregleda realizirana je kampanja ''Mi volimo sunce'' u okviru koje je besplatne dermatološke preglede i savjetovanja obavilo 837 građana u tri bh. grada.

Kupci prepoznaju kvalitet i povoljne cijene dm marki

U Bosni i Hercegovini dm je prepoznatljiv kao lanac s kvalitetnom ponudom privatne robne marke te visoko kvalitetnim proizvodima općenito, pokazali su rezultati istraživanja kupovnih navika na tržištu naše zemlje koje je u kolovozu ove godine proveo Ipsos Marketing. Glavni motivi kupovine u dm-u su širok izbor različitih proizvoda (51%), povoljne cijene (46%) i kvaliteta proizvoda (32%), prema kojima dm značajno prednjači u odnosu na konkurenciju. Blizina prodajnog mjesta i ljubaznost osoblja su također razlozi zbog kojih kupci radije biraju dm nego druge trgovačke lance. Istraživanje je pokazalo i kako su privatne marke dm-a popularne kod kupaca: 86% kupaca redovno i povremeno kupuje proizvode dm marki, a najčešće se odlučuju za proizvode dm marki Balea, Denkmit i alverde. Istraživanje je pokazalo da 6 od 10 ispitanica kupuje bio hranu, a 20% njih poznaje dmBio. No, 70% ispitanica ne poznaje nijednu bio marku što predstavlja dobar potencijal za dalje unapređenje i ovog dijela tržišta. Zaključno, s udjelom od 69%, dm predstavlja prvi izbor kada je u pitanju kupovina proizvoda za osobnu higijenu, zdravlje i ljepotu, pokazalo je i istraživanje Nielsena za maj – srpnja 2018. godine.

Pametni telefoni za još bolju i efikasniju uslugu

Kako bi kupcima osigurali još bolju i bržu uslugu te savjetovanje, u radne procese zaposlenika u dm trgovinama uvedeni su pametni telefoni. Sva pitanja koja su do sada zaposlenici provjeravali u uredu na računaru, sada mogu provjeriti putem novih uređaja izravno u prodajnom prostoru. Tako je usluga brža te su zaposlenici još i više dostupni za savjetovanje kupaca. Unapređenje radnih procesa, balans privatnog i poslovnog života, mogućnosti za osobni i profesionalni rast i razvoj doprinose rastu zadovoljstva dm zaposlenika što je potvrdio ponovni, peti izbor dm-a za ''Najpoželjnijeg poslodavca u BiH''. Kao takav, dm nastoji iz godine u godinu prepoznavati izazove s kojima se zaposlenici susreću u održavanju balansa između privatnog i poslovnog života. Ove godine su svi zaposlenici roditelji prvačića, njih 32, na prvi dan školske godine iskoristili slobodan, plaćen radni dan. 

Poslovanje dm koncerna

I na razini kompletnog dm koncerna, koji obuhvata 13 zemalja Središnje i Jugoistočne Europe, ostvareni su uspješni poslovni rezultati, istaknuto je. Ukupan promet koncerna iznosi 10,7  milijardi eura, što predstavlja povećanje od 4,3% u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Prodajna mreža također je rasla te s njom i broj novih zaposlenika. Širom Europe u dm središnjicama, distribucijskim centrima i 3.566 trgovina radi 61.721 zaposlenik.

Planovi za sljedeću poslovnu godinu

U sljedećoj poslovnoj godini kompanija dm namjerava investirati 7,9 milijuna KM, najvećim dijelom u proširenje distribucijskog centra te u otvorenje pet novih dm trgovina kao i preuređenje sedam postojećih. Nastavit će se podrška domaćim proizvođačima i inicijativama te ulaganje u razvoj i usavršavanje zaposlenika.  

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.

dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od lipnja 2006. kada je otvorena prva dm trgovina u sarajevskom naselju Dobrinja. Za dvanaest godina dm se pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija s 667 zaposlenika i 70 trgovina u 40 gradova te distribucijskim centrom u Sarajevu. U poslovnoj godini 2017/18. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 161,4 milijuna KM. Asortiman dm-a obuhvata preko 14.000 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača. Među dm robne marke spadaju Balea, alverde, DAS gesunde PLUS, trend IT UP, Denkmit, babylove, dmBio i mnoge druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.

Kopirati
Drag cursor here to close