Glasa još nema

Detalji ugovora: Što se nudi za Aluminij

''Zakupnik će nastojati da osigura da prosječna neto plaća radnika iznosi 1.500,00'', stoji u ugovoru kojeg smo imali na uvid.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 01. 2020. u 11:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakupnik će sa strateškim partnerima:  M.T. Abraham Group S.A., China Machinery Engineering Corporation i China Nonferrous Metal Industry's Foreign & Construction Co.Ltd., koji imaju bogato međunarodno iskustvo  u obradi metala, uz punu suradnju svih zainteresiranih strana,  nastojati vratiti stabilnost i prosperitet u obradi i proizvodnji Aluminij tvornice, s konačnim ciljem podizanja punog kapaciteta rada proizvodnih pogona Zakupodavca što će imati za posljedicu minimalno 900 (devet stotina) radnih mjesta za uposlenika Zakupodavca.

Stoji ovo u prijedlogu ugovora kojeg je Aluminij industries d.o.o., s registriranim sjedištem na adresi ul. Ante Starčevića broj 48. Mostar zastupan po direktoru gosp. Amir Gross Kabiri, planirao sklopiti s Aluminijem d.d. Mostar.

Prosječna plaća 1.500 KM

Kako se navodi planirano je da se ugovor zaključuje na razdoblje od 15 godina, s mogućnošću produženja na dodatnih 15 godina.

Navodi se kako zakupnik prihvaća obvezu zaposliti, čim stupi Ugovor o zakupu na snagu minimalno 80 radnika Zakupodavca u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ugovora. Sljedeća je obveza pokrenuti proizvodnju u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog ugovora o zakupu. Kao preduvjet navodi se da je imovina zakupa u radnom stanju. Potom bi novi vlasnik zaposlio 90 dodatnih radnika u roku od 60 dana kada se pokrene pogon Ljevaonice Zakupodavca te minimalno 50 dodatnih radnika unutar 12 mjeseci otkad pogon Ljevaonice bude u punom proizvodnom pogonu.

''Zakupnik će uredno i blagovremeno izvršavati sve obveze prema radnicima Zakupnika, sve sukladno propisima Federacije Bosne i Hercegovine. Zakupnik će nastojati da osigura da prosječna neto plaća radnika iznosi 1.500,00'', stoji u ugovoru kojeg smo imali na uvid.

Navodi se i kako su ugovorne strane suglasne da će Zakupodavac dostaviti listu bivših radnika te da će novi vlasnik prvo pozvati radnike koji su bili zaposleni u proizvodnim pogonima i  kojima je otkazan ugovor radu kao tehnološki višak i koji su prijavljeni na kantonalnim Zavodima za zapošljavanje, te njima prvo ponuditi zaključenje ugovora o radu za radnike, za sve one koji ispunjavaju posebne i opće uvjete za zaposlenje.

Ukupno 900 radnika

U slučaju dogovora, novi vlasnik se obvezuje u razdoblju od tri godine pokrenuti postupke u svrhu ishođenja potrebnih dozvola za izgradnju solarnih, plinskih i vjetroelektrana instalirane snage do 30 MW po elektrani.

Također, novi vlasnik se obvezuje pokrenuti sve procedure i započeti pregovore s ciljem reaktiviranja pogona anoda i elektrolize.

U slučaju aktiviranja pogona anode i elektrolize i uspješnog rada ljevaonice u punom pogonu, novi vlasnik uzima obvezu nastojati zaposliti ukupno 900 radnika koji će biti raspoređeni u sva tri područja proizvodnje.

''Ugovorne strane ugovaraju da će u slučaju pokretanja punog pogona anode i elektrolize Zakupodavca, onda plaćati zakupninu dodatnih 45.000,00 KM, što ukupno iznosi za sve proizvodne pogone Zakupodavca Aluminij tvornice 75.000,00 KM mjesečno, uvećano za PDV… Nakon isteka prvih 15 (petnaest) godina zakupa, Zakupniku će biti omogućeno ekskluzivno pravo da se zakup produži na dodatno vremensko razdoblje  od 15 godina, tako da ukupno razdoblje zakupa iznosi 30 (trideset) godina. Zakupnina u drugom razdoblju petnaestogodišnjeg zakupa za pogon Ljevaonice Zakupodavca  će biti fiksni iznos od 50.000,00 KM mjesečno, a u slučaju da je Zakupnik zakupio i pogone  Anoda i Elektrolize, minimalna zakupnina svih pogona (Ljevaonica, Elektroliza i Anoda) će biti fiksni iznos od 75.000,00 KM, uvećano za PDV'', navodi se u ugovoru.

Federalna vlada bez odgovora i optimizma

Podsjećamo, kinesko-izraelska grupacija MT Abraham još je sredinom prosinca prošle godine poslala finalnu ponudu Nadzornom odboru Aluminija.

Kako je potvrđeno iz ove grupacije federalna Vlada još uvijek nije odgovorila na njihova pisma, a predstavnici grupacije trebao bi doći u BiH krajem siječnja.

''Nadamo se da će dogovoriti jasan plan pokretanja ljevaonice u što skorijem roku, ukoliko se, naravno, ispune svi uvjeti iz naše posljednje ponude za najam Aluminija'', kažu iz grupacije.

No, Fadil Novalić, federalni premijer je rekao kako se ''Abraham grupacija naselila da pokuša ući u predvorje Aluminija prije nego što se dogodi definitivno rješenje''.

''A rješenje za Aluminij je stečaj'', rekao je Novalić.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH potvrdio je kako predstoji novi sastanak ali da nije veliki optimist.

Kopirati
Drag cursor here to close