Traženje rješenja

Čović: Aluminij mora naći partnera za šest mjeseci

Čović je kazao da je osigurano dovoljno prostora ovoj tvrtki da normalno funkcionira do kraja iduće godine te da je važno što će pokazati vanjska revizija Aluminija koja je u tijeku.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 12. 2018. u 08:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Foto: Aluminij.ba

''Strateški partner se mora tražiti u situaciji kada Aluminij radi punim kapacitetom i zato smo i poduzeli sve ove prethodne mjere. Rok za to je kraj prve polovine iduće godine, kako bi nam ostalo šest mjeseci za provedbu cijelog procesa'', rekao je čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović u intervjuu za Večernji list.

Čović je kazao da je osigurano dovoljno prostora ovoj tvrtki da normalno funkcionira do kraja iduće godine te da je važno što će pokazati vanjska revizija Aluminija koja je u tijeku.

''Organizacijski i tehnološki će se neke stvari vjerojatno morati promijeniti i na tome se već radi, ali ključna odrednica je kako naći jednu višu fazu, kako bismo iz Aluminija isporučivali prerađen proizvod, a ne sirovinu ili polusirovinu. Mislim da oko toga imamo dovoljno iskustva. Sad je u rukama menadžmenta da iskoriste ovih 12 mjeseci, jer ih više nikada nećemo dobiti, da potpuno stabiliziramo tvrtku koja je od strateškog interesa za Hrvate i za BiH. Uvjeren sam da ćemo tu prigodu iskoristiti'',  poručio je Čović. 

Podsjećamo, na sjednici nadzornog odbora Elektroprivrede HZHB izglasano je da se Aluminiju da struja za cijelu 2019. godinu, i to s odgodom plaćanja.

No mnogi, među kojima su i članovi Nadzornog odbora i mali dioničari, smatraju da će sklapanje tog ugovora ozbiljno narušiti poslovanje Elektroprivrede HZHB, s obzirom na to da im Aluminij za struju već duguje oko 200 milijuna maraka, kao i da će Elektroprivreda struju za Aluminij morati kupovati na tržištu jer je sama dovoljno neće imati.

S druge strane, Vlada Federacije BiH dala je preporuku upravi mostarskog poduzeća da nastave poduzimati mjere i aktivnosti, koje su u okviru zakona, na reprogramiranju obveza vezanih za dugovanje Aluminija na 15 godina, a s ciljem sanacije dugovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close