Coca-Cola HBC ponovo proglašena vodećim proizvođačem pića u Europi po rezultatima u održivom poslovanju

Sedmi je put u osam godina kompanija dospjela na vodeće mjesto po pokazateljima indeksa u Europi.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 11. 2020. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema Dow-Jonesovu indeksu održivosti za 2020. godinu, vodećem svjetskom pokazatelju uspješnosti u održivom poslovanju, Coca-Cola HBC po svojim je rezultatima najuspješniji proizvođač pića u Europi.

Sedmi je put u osam godina kompanija dospjela na vodeće mjesto po pokazateljima indeksa u Europi, a deseti se put zaredom svrstala među tri vodeća proizvođača pića u svijetu zauzevši drugo mjesto, s dosad najboljim rezultatom.

Osvrnuvši se na ovaj uspjeh, glavni izvršni direktor Coca-Cole HBC Zoran Bogdanović je izjavio:

''Pandemija koronavirusa zbližila nas je s zajednicama u kojima poslujemo više nego ikad prije, te je i dalje privilegija služiti im i podržavati ih. Stoga sam posebno ponosan što je i ove godine prepoznata predanost naših zaposlenika i poslovnih partnera u izgradnji pozitivnog društvenog i ekološkog utjecaja. Ta je obaveza sastavni dio našeg budućeg rasta i ona se nikad neće promijeniti. Ostati ponizan pred izazovima i znati da nas čeka dug put bit će dva ključna faktora za naš daljnji uspjeh.''

Ovaj se rezultat temelji na priznanju za uspjeh Coca-Cole HBC iz drugih uglednih istraživanja i indeksa održivosti u kojima se ocjenjuje zaštita okoliša, društveni doprinos i upravljanje kao što su MSCI-jeva skala ESG, CDP-ova skala uticaja na klimatske promjene, indeksa FTSE4Good i FTSE Russell ESG.

Najzapaženiji rezultati u održivom poslovanju

• Dostigli smo cilj koji ima naučno uporište – unutar vlastitog lanca vrijednosti smanjili smo ispuštanje ugljika za 25% (u poređenju sa 2010.) dvije godine prije predviđenog plana prema kojem smo to trebali ostvariti do 2020. Od 2010. godine kompanija je ispustila 1,53 milijuna tona manje ugljika.

• Od ukupno 3,237 milijuna eura potrošenih na dobavljače 98% otpada na domaće dobavljače (na tržištima u kojima imamo proizvodnju).

• Svako radno mjesto u Coca-Colinom sistemu u prosjeku podržava još 11,8 radnih mjesta.

• Od kompanijinog pokretanja vodećeg programa podrške zajednici u 2017. godini (Coca-Colina podrška mladima) obučeno je približno 300.000 mladih u 28 država.

• U svojim smo punionicama u područjima u kojima se upravlja rizikom opskrbe pitkom vodom smanjili potrošnju vode u proizvodnom postupku za 7% u odnosu na 2017. godinu.

• Na 37% rukovodećih mjesta trenutno su žene, a naš je cilj da do 2025. to bude 50%.

• Četiri su robne marke mineralne vode na pet tržišta pakirane u boce izrađene od 100% reciklirane plastike, a na dva su tržišta Coca-Coline bočice od 0,5 L izrađene od 50% reciklirane plastike.

• Uključenost zaposlenika dostigla je 90%, što je iznad prosjeka kompanija uvrštenih u indeks FTSE 100.

• Donacijom više od 4 milijuna litara napitaka podržali smo rad medicinskog osoblja, banki hrane i svih onih koji su se u prvom valu našli na prvoj liniji odbrane od bolesti COVID-19.

• Zajedno s The Coca-Cola Foundation podržali smo inicijative Crvenog križa/krsta, a naše poslovne partnere u kanalu za ugostiteljstvo (HoReCa) podržali smo bespovratnim sredstvima u iznosu većem od 10 milijuna američkih dolara, priopćeno je iz Coca-Cole.

 

Kopirati
Drag cursor here to close