Nakon sastanka

Čeka se odgovor iz Aluminija

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika uoči sastanka rekao je kako nemaju nikakvih informacija još uvijek.
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 07. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Konkretnih rješenja i odgovore nismo dobili'', rekao je Biokšić nakon sastanka.

''Ostali smo na obećanjima. Zaključak je da se do 31.7. uradi plan i program zbrinjavanja radnika po pogonima, potom plan o otpremninama  tako da tek nakon tih odluka koje su pred upravljačkim tijelima, znat ćemo nešto podrobnije'', rekao je.


Dodao je kako ovo radnicima ne ide u korist.

''Ovo je samo produbljivanje agonije, znamo što zakon nalaže o zbrinjavanju. Upoznali smo upravu i Nadzori odbor. Mi smo za to da se što prioje donese odluka po tim pitanjima tako da se iskreno nadam da ćemo do 31,.7. imati jasniju sliku i po pitanju broja djelatnika koji bi ostao u radnom odnosu i nakon toga bismo imali jasniju sliku o djelatnicima koji žele uzeti otpremninu'', rekao je.

Dodao je kako se već s bankama razgovaralo o reprogramima kredita koji ukupn iznose oko 14,8 milijuna KM.

''Banke su kontaktirale naše djelatnike i svatko osobno može otići i dogovoriti reprogram'', rekao je i dodao kako je teško govoriti o broju onih koji žele raditi u tvornici kao i da ne zna što bi mogao novoga donijeti HDZ BiH na sjednici najavljenoj za petak.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović napustio je krug tvornice Aluminij bez izjava nakon sastanka s kriznim stožerom za spas Aluminija.

 


Naime, u četvrtak od 8 sati trajao je sastanak Čovića s upravom poduzeća i sindikalistima koji su zaprijetili da će, ukoliko ne bude odgovora na njihove zahtjeve, ponovno izaći na ulice.

 

Inače, za petak je najavljena sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH gdje će, između političkih tema, na stolu biti i situacija u Aluminiju.

Usmena jamstva

Nakon sastanka, Aluminij je na internetskim stranicama objavio zaključke:

1. Pružena su usmena jamstva kako će svim zaposlenicima Aluminija Vlada FBiH uvezati radni staž, o čemu će Vlada donijeti odluku u najkraćemu mogućem roku.

2. Do kraja tekućega mjeseca bit će napravljen i usvojen Plan restrukturiranja Društva, potom nova organizacijska sistematizacija (sukladna Planu restrukturiranja) koju će pratiti i Plan zbrinjavanja zaposlenika. U sklopu tih planova, bit će predviđena i osigurana sredstva za otpremnine te omogućen odlazak u mirovinu onima koji su stekli zakonske uvjete.

3. Uprava nastavlja razgovore s rukovodstvima komercijalnih banaka o rješavanju problema kreditnih i drugih zaduženja zaposlenika.

4. Sukladno Planu restrukturiranja, bit će predviđeno postupno oživljavanje proizvodnoga procesa, počevši od Ljevaonice, preko Anoda, do Elektrolize.

''Nakon što pobrojani dokumenti prođu sve razine upravljanja u Društvu, žurno će biti sazvana i Skupština dioničara kako bi ti precizni planovi bili predočeni i vlasnicima na konačno odlučivanje'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close