FIA

Broj kompanija i zaposlenih u porastu, smanjen gubitak

Mahmutović je danas na press-konferenciji u Sarajevu dodao da se smanjuje broj kompanija sa gubitkom, kao i ukupni iznos gubitka u kompanijama u FBiH u protekle tri godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 05. 2018. u 14:26 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Financijsko-informatičke agencije (FIA) Esad Mahmutović je izjavio da pokazatelji do kojih su došli obradom podataka iz financijskih izvještaja ukazuju da je u Federaciji BiH prisutan trend rasta u protekle tri godine (2015.-2017.) i to broja kompanija, vrijednosti ukupne imovine, vrijednosti prihoda, prihoda od izvoza, broja zaposlenih, broja kompanija sa ostvarenom dobiti, kao i ukupne ostvarene dobiti. 

Mahmutović je danas na press-konferenciji u Sarajevu dodao da se smanjuje broj kompanija sa gubitkom, kao i ukupni iznos gubitka u kompanijama u FBiH u protekle tri godine.   

FIA je danas u Sarajevu predstavila pokazatelje financijskog poslovanja, usporedne preglede podataka na nivou Federacije BiH, po kantonima i gospodarskim granama na osnovu podataka iz Registra financijskih izvještaja za 2017. godinu. 

Prema podacima FIA-e , financijske izvještaje za 2017. godinu predala su 22.343 gospodarska društva, 8.496 udruženja građana, 35 banaka, 1.593 budžetske organizacije, 12 fondova i 17 osiguravajućih kuća. Mahmutović je kazao da, prema podacima do kojih je došla FIA, 26.822 obveznika predaje financijskih izvještaja, nisu predala financijski izvještaj za 2017. godinu. 

Mahmutović je predstavio i pokazatelje po kantonima prema kojima je najveći broj kompanija registriran na području Kantona Sarajevo, 7.350, a Sarajevski kanton prednjači i prema broju zaposlenih, 105.762. 

Kada je riječ o gospodarskim granama, najviše kompanija je registrirano u oblasti trgovine na veliko i malo, a ova gospodarska grana zajedno sa prerađivačkom industrijom zapošljava gotovo  50 posto ukupno zaposlenih u FBiH.  Više od 65 posto prihoda od izvoza ostvari prerađivačka industrija, dok najveću dobit ostvaruju kompanije iz oblasti trgovine na veliko i malo.   

Prema pokazateljima FIA, kako je naveo Mahmutović, u 2016. godini bilo je 1.306 kompanija sa blokiranim računima, u  2017. godini 109, a u 2018. još niko nije blokiran. 

Jedan od ključnih razloga uspostave i vođenja Registra financijskih izvještaja, po njegovim riječima, jeste stvaranje uslova za korištenje podataka u svrhu generiranja poslovnih informacija. 

U prvoj seriji financijskog poslovanja predstavljeni su osnovni trendovi financijskog poslovanja kompanija na nivou FBiH, kako za velike, tako za male i srednje kompanije. Korištenjem iste metodologije u drugoj i trećoj seriji analizirali su trendove financijskog poslovanja, kao zbirne iskaze, odnosno napravili  "top-liste" kompanija po kantonima, tj. područjima djelatnosti, kao zasebnim kategorijama. Upotrebljivost tog pregleda poslovanja dodatno je unaprjeđena sa skraćenim agregatnim bilancom stanja i uspjeha za sve kategorije gospodarskih subjekata u FBiH. Naposljetku, u posljednjoj seriji za sve kategorije, predstavili su trendove vrijednosti karakterističnih pokazatelja racio financijske analize, kojima se nastoji predstaviti kvaliteta poslovanja kompanija u Federaciji BiH. 

Finalni cilj i ishodište strateškog opredjeljenja FIA-e, kroz prerastanje u agenciju za poslovne registre, sa jedne strane, ali i obaveza koju će Bosna i Hercegovina preuzeti u postupku pridruživanja EU, sa druge, trebao bi biti povezivanje poslovnih registara FIA-e sa sistemom Evropskog poslovnog registra. 

Kopirati
Drag cursor here to close