Nakon dvije velike nesreće

Boeing zaustavlja proizvodnju modela 737 Max

Iako je cijela flota prizemljena još od ožujka, Boeing je nastavio s proizvodnjom oko 40 zrakoplova mjesečno. No, kako dozvole za let još uvijek nema, proizvodnja će u siječnju 2020. stati.
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 12. 2019. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dvije velike nesreće gotovo novih zrakoplova Boeing je, u ožujku ove godine, bio prisiljen prizemljiti cijelu flotu svojeg modela 737 Max. U međuvremenu je otkriveno kako je najvjerojatniji uzrok padova neposredno nakon polijetanja neispravno podešeni MCAS sustav.

Boeing ga je zakrpao, počeo s testiranjem u letu, no do današnjih dana američka agencija za avijaciju FAA nije im dala zeleno svjetlo za komercijalne letove bilo kojeg 737 Max modela.

Manje je u cijeloj priči poznato kako je Boeing cijelo to vrijeme nastavio s proizvodnjom zrakoplova koji ne smiju poletjeti. Sklapali su ih tempom od 40 primjeraka na mjesec, tako da ih u ovom trenutku imaju oko 400 "na lageru". Iz kompanije poručuju kako kontinuirano prate potrebe tržišta i prema tome donose odluke – pa su sada odlučili u siječnju 2020. privremeno zaustaviti proizvodnju ovog modela zrakoplova, piše Bug.hr.

Ova odluka donesena je kako se dobavnom i proizvodnom lancu ne bi načinila trajna šteta. Dugoročno je, kažu, u uvjetima nesigurnosti kakvi sada vladaju oko 737 Maxa, zaustaviti proizvodnju i osigurati da se već sastavljeni zrakoplovi isporuče kupcima. Odluka o nastavku proizvodnje, kao i o budućnosti ovog nesretnog modela, bit će poznata kada FAA završi reviziju i ponovno certificira Boeing 737 Max kao zrakoplov siguran za let.

Boeingovi zaposlenici pogođeni ovim zaustavljanjem proizvodnje bit će privremeno premješteni na srodna radna mjesta. Do sada je suspenzija 737 Maxa Boeing koštala oko 9 milijardi dolara, a o financijskim učincima zaustavljanja proizvodnje izvijestit će u siječnju 2020. godine, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close