Jasno je i zašto

Boeing smanjuje proizvodnju modela 737 MAX

Ovakva odluka kompanije posljedica je stopiranja isporuka modela 737 Max 8, modela koji je bio uključen u dvije tragične avionske nesreće.
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 04. 2019. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Boeing" privremeno smanjuje proizvodnju najprodavanijeg aviona 737, javlja BBC.  Od sredine travnja ove godine, smanjit će broj proizvedenih aviona s 52 aviona mjesečno na 42.

Ovakva odluka kompanije posljedica je stopiranja isporuka  modela 737 Max 8, modela koji je bio uključen u dvije tragične avionske nesreće.

Navedeni model "Boeinga" trenutno je prizemljen i aviokompanije ne prevoze putnike tim tipom aviona, a preliminarni nalazi istrage ukazuju na to da je za nedavne dvije nesreće kriv softverski sistem unutar aviona, piše Avaz.

Neispravan sistem MCAS

Podsjetimo se, prema izvještaju, podaci iz crnih kutija "Boeinga 737 MAX 8" koji je pao 10. Ožujka u Adis Abebi, kada je poginulo 157 osoba, pokazuju jasne sličnosti s padom aviona istog tipa indonezijske kompanije Lion Air u listopadu prošle godine, kada je poginulo 189 putnika i članova posade. 

U oba slučaja, pokazalo se da su se piloti borili sa sistemom koji je očitavao gubitak potiska, poznatim kao MCAS, što je uzrokovalo pad oba aviona.

Isključili su sistem, ali je već bilo kasno

Naime, u izvještaju stoji da su se piloti aviona "Ethiopian Airlinesa" borili s automatskim sistemom u avionu skoro sve vrijeme tijekom 6-minutnog leta. Piloti, koji nisu mogli stabilizirati "Boeing 737 Max 8" čak ni nakon što su slijedili preporučene postupke za ovu situaciju, pokušali su zajedničkim snagama podignuti nos aviona tokom posljednjih trenutaka leta.

Zbog neispravnog očitanja gubitka potiska, automatski sustav unutar zrakoplova spuštao je nos aviona četiri puta tokom leta, onemogućujući pilotima da isprave problem.

Već je bilo kasno

Piloti su, nakon što su uočili problem s automatskim sistemom uspostave ravnoteže, slijedili preporučene hitne procedure i isključili sistem. Pokušali su ručno uspostaviti ravnotežu, ali je avion prebrzo letio te je ručno podešavanje bilo fizički nemoguće.

Manje od dvije minute kasnije let 302 "Ethiopian Airlinesa" srušio se i poginulo je 157 putnika i članova posade.

Kopirati
Drag cursor here to close