Rok do subote

Biju Nair: Neće biti štrajka ArcelorMittala-, dogovor ćemo uskoro postići

ArcelorMittal neće održati štrajk, direktor poručuje da će se postići dogovor
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 10. 2018. u 11:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / ArcelorMittal

Generalni direktor zeničke kompanije "ArcelorMittal“ Biju Nair uvjeren je da zakazani generalni štrajk u toj kompaniji za 23. listopad ipak neće biti održan te da će dogovor sa predstavnicima Sindikata uskoro biti postignut.

''Imamo vremena do subote da postignemo dogovor''  istaknuo je Biju Nair na pres-konferenciji, govoreći o mogućim negativnim posljedicama štrajka za kompaniju, ali i za grijanje grada.

Podsjeća da su potrošili dosta novca za nedavni generalni remont Visoke peći, čime su pokazali kako su opredjeljeni za zadržavanje proizvodnje čelika u BiH.

''Na osnovu odluke arbitraže, ne smije nam raditi ni Visoka peć. Samo dva departmenta su označeni kao kritični - "Koksara“ i 'Energetika'. Nažalost, 'Energetika' ne može raditi bez Visoke peći'', kazao je Nair, dodavši da su svi zabrinuti zbog mogućih posljedica štrajka.


Njihova su snaga, kazao je, zaposlenici te rade sve što je u njihovoj moći da ih stimuliraju.

''U zadnjih 14 godina sve plaće bile su na vrijeme, kao što su isplaćene i obveze prema državi te su zbog toga jedan od najpoželjnijih poslodavaca u BiH'', ocijenio je Biju Nair.

Naglašava da politika kompanije nije da objavljuju podatke o toku pregovora, jer bi mogli time "upropastiti cijeli trud" te nije mogao govoriti ni o ponudi koju su dali Sindikatu, a koji je tražio povećanje primanja od 10 posto.

Jedan od menadžera Kemal Alić rekao je da je pokretanje Visoke peći, a nakon što je njen rad bio zaustavljen ratne 1992. godine, bio izuzetno mukotrpan.

''Zato je naš glavni zadatak kako da u uslovima štrajka zaštitimo Visoku peć '',poručio je Alić.

Pojašnjava kako je u takvim okolnostima nemoguće spriječiti dotok zraka u unutrašnjost peći, a što bi značilo i njeno uništenje.

Bez Visoke peći, kazao je također jedan od menadžera Emir Krgo, ne bi imali svog najvećeg potrošača pare u AMZ-u pa bi i status pogona "Energetika“ bio doveden u pitanje. Zbog sigurnosti, kazao je, ne bi mogli isporučivati ni paru za grijanje grada.

Kopirati
Drag cursor here to close