Seminar u VTKBiH

BiH: Za krize u firmama u 90 posto slučajeva kriv menadžment

Pošto je 95 posto firmi u BiH u nekoj vrsti krize nastojimo im objasniti sve o tim situacijama, od dijagnoziranja krize do metoda za njeno premašivanje
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 11. 2017. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 90 posto slučajeva za krize u firmama kriv je manadžement koji u poslovanju "srlja" dok ne dođe do bankrota, istaknuto je na seminaru "Upravljanje krizama - restrukturiranje i saniranje poduzeća u krizi" koji je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH.

Profesor Slobodan Lukić s Univerziteta Aperion rekao je da je posebno važno spriječiti izbijanje krize, jer kada ona nastupi, pristupa se potpuno drugačijem načinu rada.

''Pošto je 95 posto firmi u BiH u nekoj vrsti krize nastojimo im objasniti sve o tim situacijama, od dijagnoziranja krize do metoda za njeno premašivanje'', naveo je Lukić.

Pojasnio je da se u slučaju da su dugovi firme veći od njene tržišne vrijednosti pristupa reinženjeringu, kao što se desilo General Motorsu 2009. ili što se sada događa Agrokoru.

''To je najteži oblik krize i samo pet posto firmi se uspije spasiti kada se nađu u takvoj situaciji'', precizirao je Lukić.

Direktorica Sektora za edukaciju VTKBiH Elma Kovačević-Bajtal naglasila je da kriza poduzeća rezultira negativnim posljedicama u cijelom gospodarstvu, što znači da utječe na nivo zaposlenosti, kupovnu moć potrošača, sklonost ka investicijama i štednji, imidž grane...

Naglasila je da bi upravo zato trebalo veću pažnju poklanjati upravljanju krizom, kako bi se što prije izašlo "na zdravu osnovu poslovanja".

Kopirati
Drag cursor here to close