Para nema

BHRT preživljava zahvaljujući strankama

Financiranje RTV servisa, kao i pitanje procesa digitalizacije trebalo bi biti ujednačeno i zajednički rješavano.
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 01. 2019. u 12:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financiranje javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini je ključno pitanje, a iako se nakon odluke da se RTV pristojba prikuplja preko računa za električnu energiju u Federaciji na neki način osigurava naplata, trebalo bi ujednačiti sustav financiranja na razini BiH, rečeno je tijekom otvaranja dvodnevnog skupa o temi "Javni medijski servis u BiH - financiranje, upravljanje i regulacija" organiziranog u okviru europskog regionalnog projekta "Snaga društvu - Podrška javnim medijskim servisima u zemljama zapadnog Balkana".

Osigurati programe

Glavni cilj projekta je doprinos reformama i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa na zapadnom Balkanu (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija) kako bi se potakla produkcija pluralističkog, nezavisnog i vjerodostojnog programskog sadržaja.

Direktorica Centra za odnose s članicama u središnjoj i istočnoj Europi pri Europskoj radiodifuzionoj uniji (EBU) Radka Bečeva mišljenja je da je od izuzetne važnosti da donositelji odluka razumiju koliko je bitna uloga javnih servisa jer se oni brinu za socijalnu koheziju u društvu.

''Oni su dužni osigurati programe za manjine, za djecu, sportske, kulturne i obrazovne sadržaje, ali za osiguravanje takvih programa potreban je novac, a prikupljanje RTV pretplate je za sada najbolji model u Europi koji pokazuje izravnu vezu s građanima'', pojasnila je Bečeva.

Snalaženje i preživljavanje

Činjenica je da u BiH postoji više zakona koji reguliraju financiranje javnih RTV servisa, ali Bečeva smatra da bi financiranje RTV servisa, kao i pitanje procesa digitalizacije trebalo biti ujednačeno i zajednički rješavano.

Generalni direktor Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) Belmin Karamehmedović podsjetio je i da je prije godinu i pol dana organiziran međunarodni skup o ovoj temi, ali nažalost zaključci koji su tada usvojeni nisu implementirani.

Video: Osigurati ujednačen sistem finansiranja javnih RTV servisa

''Sve svodi na snalaženje i preživljavanje od mjeseca do mjeseca, a prije svega zahvaljujući razumijevanju nekih vladajućih političkih stranaka u Federaciji BiH. Bez njihove podrške ne bi postojali javni servisi na području Federacije BiH'', stava je Karamehmedović.

Ocijenio je da je svaka pomoć, posebno kada ona dolazi od institucija Europske unije odnosno EBU-a čiji je BHRT član, i više nego dragocjena. Naglasio je da ne postoji nijedna država u Europi koja nema javni RTV servis pa je razumljivim nazvao potrebu da se ovaj problem i u BiH riješi na putu zemlje k punopravnom članstvu u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close