Online

BH Telecom osigurao besplatan pristup internetu za 3443 učenika

Tehničke službe BH Telecoma su, uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite, do sada omogućile besplatan mobilni pristup internetu za 3265 učenika, a 178 učenika je dobilo besplatan pristup internetu putem ADSL-a.
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 04. 2020. u 09:36 Promotivni tekst
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Pandemija korona virusa je u našoj zemlji i cijelom svijetu uticala na odvijanje svakodnevnih aktivnosti građana. Jedna od prvih mjera prevencije širenja epidemije i zaštite zdravlja koju su donijeli krizni štabovi je zatvaranje škola i organizovanje online nastavnog procesa.

S ciljem nesmetanog odvijanja online nastave, kompanija BH Telecom je odmah stavila na raspolaganje obrazovnim institucijama svoje tehnološke kapacitete IPTV platforme i Enterprise Cloud-a. Međutim, tokom realizacije online nastave uočeno je da veliki broj učenika nema pristup internetu ili potrebnu računarsku opremu.

Kako bi se i ovim učenicima omogućilo praćenje online nastave, BH Telecom je uputio poziv osnovnim i srednjim školama da dostave podatke o učenicima koji trenutno nemaju omogućen pristup internetu kako bi, u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima i mrežnim kapacitetima, omogućio pristup online nastavi što većem broju učenika.

Pozivu su se odazvale 403 osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine i iskazale potrebu za omogućavanje internet pristupa za 4397 učenika osnovnih škola i 645 učenika srednjih škola.

Tehničke službe BH Telecoma su, uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite, do sada omogućile besplatan mobilni pristup internetu za 3265 učenika, a 178 učenika je dobilo besplatan pristup internetu putem ADSL-a. Između ostalog, 130 Ultra start paketa za besplatni mobilni internet je dodijeljeno Edukativnom centru Nova Kasaba koji pohađaju djeca iz Konjević Polja i okolnih mjesta.

S obzirom na iskazane zahtjeve, u toku su priključenja i za ostale učenike te će i njima uskoro biti omogućeno praćenje online nastave, a u planu je podjela još 1000 Ultra start paketa za učenike osnovnih i srednjih škola.

Brojne partnerske kompanije i organizacije su prepoznale značaj ove aktivnosti koju je realizirao BH Telecom i priključile su se kroz dodjelu tableta i laptopa učenicima širom Bosne i Hercegovine, a u skladu sa iskazanim potrebama škola.
Na ovaj način je, pored besplatnog pristupa internetu, učenicima obezbjeđeno ukupno 320 tableta i 20 laptopa od čega je kompanija Klika donirala 130 tableta, organizacija Save the Children 140 tableta, kompanija Comtrade 20 laptopa i Ministarstvo obrazovanja Repulike Turske 50 tableta.

Aktivnost prijave i aktivacije fiksnog i mobilnog interneta odvija se posredstvom škola, a pozitivne reakcije učenika, nastavnog osoblja i roditelja će svakako biti dodatni poticaj da se učini sve da svakom učeniku bude omogućen pristup internetu i online nastavi. Pristup i korištenje interneta koji bude omogućen djeci kao rezultat ovog javnog poziva biće besplatan dok traje vanredna situacija izazvana korona virusom.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti u sklopu kampanje „Ostanimo povezani. Sad više nego ikad“ kojom BH Telecom želi pružiti podršku građanima kako bi im život u ovim vanrednim okolnostima učinio lakšim.

Kopirati
Drag cursor here to close