Otvoreno pismo

"BH Gas": Plin iz RH za rafineriju u Brodu bio bi poput opskrbe Vukovara iz Srbije

BH-Gas je uputio otvoreno pismo hrvatskoj kompaniji 'Plinacro'.
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 11. 2017. u 10:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Podrška kompanije "Plinacro" uvijek je bila iskrena

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić uputio je otvoreno pismo hrvatskoj kompaniji "Plinacro" u kojem ističe da je njihova dugogodišnja saradnja bila više nego korektna, ali da je sada narušena jer izjave iz kompanije"Plinacro" zbunjuju javnost i iznesenim tvrdnjama ova kompanija opravdava projekt pretvaranja produktovoda u "plinovod".

Salkić napominje da je podrška kompanije "Plinacro" uvijek bila iskrena te na nivou koji je često prevazilazio uobičajene partnerske odnose.

Međutim, podvukao je da nikada nije razmatrana opcija spajanja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske preko starog produktovoda već, upravo suprotno, da se na bazi izgradnje interkonekcijskog transportnog gasovoda spoje dvije susjedne države, a slijedom toga, i Rafinerija Brod.

''Istovremeno, znate i uvijek ste znali da Republika Srpska nikad nije dala suglasnost na spajanje dva transportna plinska sustava, upravo iz razloga što taj sustav dolazi iz Republike Hrvatske'', dodao je. 

Međutim, naglašava direktor BH-Gasa, danas je "Plinacro" sugalasan da se jedan stari produktovod priključi na njihov sustav, koji je jedan od najmodernijih plinskih sustava u Centralnoj i Istočnoj Europi.

''Ne samo da planirate da dato omogućite već u javnosti plasirate informacije da pretvaranje produktovoda u "plinovod" neće biti smetnja izgradnji konekcije Slobodnica - Brod - Zenica. Ako neće, kako tvrdite, javno vas molimo da potvrdite te tvrdnje i započnete izgradnju plinovoda do granice BiH i time dokažete da ovaj produktovod zaista nije smetnja'', piše Salkić u otvorenom pismu. 

Ujedno, uputio je i pitanje cjelokupnoj javnosti Hrvatske, kao i predstavnicima "Plinacra", da li bi dozvolili da Slovenija izgradi "direktni vod" i opskrbljuje potrošače u Republici Hrvatskoj ili da Republika Srbija snabdijeva potrošače u Vukovaru, plinovodom koji je izgrađen iz pravca Republika Srbije?

''Ne samo da ovim dozvoljavate nešto što ne biste dozvolili na svom sustavu, već nalazite opravdanja i to stručna za ovaj projekt'', ističe direktor BH-Gasa. 

Poručio je da BH-Gas može imati razumijevanja što na inicijativu državnih organa Republike Hrvatske kompanija "Plinacro" sudjeluje u ovom projektu, ali ih je zamolio da ne iznose tvrdnje da i dalje ostaje aktivan projekt Slobodnica - Brod - Zenica. Razlog tome je što predstavnici RS-a u svojim izjavama pri potpisivanju Sporazuma tvrde da je cilj Rafinerija, a ne naprimjer Zenica, odnosno da nije cilj interkonekcija već ciljani i poznati potrošač. 

Na kraju otvorenog pisma izrazio je nadu da će hrvatska kompanija javnost i vlasti u Republici Hrvatskoj informirati o štetnosti pretvaranja starog produktovoda u "plinovod" te zaključio da je budućnost u izgradnji magistralnih plinovoda, priopćeno je iz  BH Gasa. 

Kopirati
Drag cursor here to close