Odluka Vlade FBiH

"BH gas" mora vratiti 1.6 milijuna dolara

Rok za realizaciju ove točke je tri dana.
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 04. 2021. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH odlučila je kako poduzeće "BH gas" hitno mora vratiti unaprijed uplaćenih 1.600.000 dolara transporteru ovog energenta iz Mađarske i Srbije.

Ovaj zaključak federalna Vlada je donijela danas nakon što je usvojila informaciju u vezi s problematikom osiguravanjem FBiH plinom, koju je pripremilo federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Federalna Vlada zadužila je uprave i nadzorne odbore poduzeća "Energoinvest" Sarajevo i "BH gasa" da striktno poštuju odredbe uredbe o organizaciji i regulaciji sektora godspodarenja plinom, posebno članove četiri, 10, 11, 12. i 59.

"Zaduženi su i da zajedno analiziraju sadašnje stanje i naprave sporazum, odnosno dogovor kako će se operativno raditi u budućem periodu poštujući sve elemente sadržane u uredbi, odnosno društvo Energoinvest kao potpisnika ugovora o uvozu prirodnog plina s "Gasprom ekport", a "BH gasa" kao operatora transportnog sustava plina u FBiH", dodaje se u priopćenju.

Rok za realizaciju ove točke je tri dana, prenosi BHRT.

BiH od 1. travnja prirodni plin dobiva preko "Turskog toka", a ne kako je to do sada bio slučaj preko Ukrajine i Mađarske.

Kompanija "Energoinvest", koja je ovlašteni dobavljač plina za BiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom "Gazprom" aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. travnja isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom "Turski tok".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pustio je 1. siječanj u rad dionicu plinovoda kroz teritorij Srbije, kojom će se povezuje na plinovod "Turski tok".

Kopirati
Drag cursor here to close