Agonija

Aluminiju iscurilo vrijeme: Nova blokada Mostara

Kako nam je potvrđeno, Aluminij je dobio pismo od Nezavisnog operatora sistema (NOS) u kojem stoji kako će im struja biti isključena danas…
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 07. 2019. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prekida obustave prometa u mjestu Ortiješ, radnici Aluminija odlučili su blokirati prometnicu M-17 na sjevernom dijeli Mostara.

Iako su se spominjale blokade središnjice HDZ-a i zgrade federalnih institucija, radnici su se odlučili na blokadu sjevernog ulaza u Mostar, a  prema nekim najavama očekuje se da će blokirati tunel Salakovac.

Foto: Bljesak.info / Radnici kreću u blokadu

Kako nam je potvrđeno, Aluminij je dobio pismo od Nezavisnog operatora sistema (NOS) u kojem stoji kako će im struja biti isključena danas što znači da bi ovo mogao biti konačan kraj poduzeća koje se, bez novog opskrbljivača struje, a njega službeno još nema, pogoni gase u ponoć.

Radnicima su se obratili i Ljubo Bešlić, mostarski gradonačelnik te Nevenko Herceg, premijer HNŽ-a, rekavši kako im daju javnu podršku. Bešlić je rekao kako je imao sastanak s premijerom federacije BiH Fadilom Novalićem te da mu je najavio sjednicu Vlade za petak na kojoj bi trebalo biti govora o Aluminiju.

Radnici su poručili kako vremena, pogotovo do petka, nema te su tražili i očitovanja hrvatskih dužnosnika iz Vlade.

Nejasno je kako će Aluminij preživjeti do petka s obzirom da bi večeras u ponoć mogao ostati bez električne energije. Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata Aluminija, rekao je kako radnici nemaju potpunu sliku. ''Direktori su rekli da od toga nema ništa. Jelka (Milićević, ministrica financija F BiH, op.a.) je izjavila da nikakve izvanredne sjednice neće biti i da možemo komotno ići'', rekao je Bebek.

Naglasio je kako im doprinosi nisu uplaćeni 16 mjeseci.

''Vlada je rekla da će uplatiti. Bez toga ne možemo ni na biro. Nemamo punu sliku svega, ali trenutno, ovo nije nimalo dobro'', rekao je Bebek.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close