Dižu papire

Aluminij: Radnici ne čekaju

''Veliki dio radnika njih nastoji pronaći posao negdje drugo jer jednostavno nemaju vremena za čekanje na pokretanje proizvodnje. ''
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 07. 2019. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Aluminij i dalje je ključna tema razgovora po Mostaru, ali i Hercegovini.

''Nakon najava i potvrda o istragama koje Tužiteljstvo HNŽ-a provodi o navodnom kriminalu i isisavanju novca iz ugašene mostarske kompanije, glavno pitanje koje opterećuje radnike jeste neizvjesnost oko mogućeg ponovnog pokretanja proizvodnje'', navodi Dnevni list.

Radnici u neizvjesnosti 

Naime, najavljeno je da će u tom slučaju u startu biti osigurana radna mjesta za otprilike trećinu zaposlenika, dakle njih između 200 i 300. S obzirom da je kompanija brojala nešto više od 900 ljudi i da će ‘paljenje’ tvornice ići nekim planiranim redom (prvo Ljevaonica) nije neobično da radnici užurbano traže neke ‘premosnice’.

''Veliki dio njih nastoji pronaći posao negdje drugo jer jednostavno nemaju vremena za čekanje na pokretanje proizvodnje. Tako je tridesetak radnika Aluminija u protekla dva dana u administraciji kompanije podignulo uvjerenje o kvalifikacijama, što je jasan znak da traže neko prijelazno, a moguće i trajno rješenje'', piše Dnevni list.

Jasno, to je i znak za formirani krizni stožer u kojem sjede predstavnici Uprave, nadzornog odbora, ministrica financija FBiH Jelka Milićević i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, da će se proces ‘dizanje’ Aluminija morati ubrzati.

Potraga za financijama

Podsjetimo, već u ponedjeljak je razrađen plan za pokretanje Ljevaonice jer je ona, po mišljenju struke, najjednostavnija za pokrenut.

Ipak, da bi ta misija bila uspješna potrebno je osigurati otprilike oko 25 milijuna maraka, što je sada postavljeno kao prioritet. Nakon toga išlo bi se u planiranje pokretanja Anoda i eventualno zdravog dijela Elektrolize. Krizni stožer je na posljednjem sastanku ustvrdio da to neće biti moguće bez maksimalnog angažmana svih suvlasnika, prije svega Vlade FBiH koja ima 44 posto dionica, isto toliko imaju i mali dioničari dok Vlada R. Hrvatske posjeduje 12 posto dionica.

Podsjetimo, Vlada FBiH dala je Aluminiju šest mjeseci vremena da pokuša pronaći rješenje za financijsku konsolidaciju i eventualno ponovno pokretanje proizvodnje. Ukoliko se u tome ne uspije, bit će aktivirana opcija stečaja.

 
Kopirati
Drag cursor here to close