Pandža

Aluminij pred najvećim izazovima u svojoj povijesti

V.d. direktora Aluminija d.d. Mostar rekao je kako su se uhvatili u koštac sa svim problemima i da traže načine njihova dugoročnog rješavanja.
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 07. 2018. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Aluminij se, najblaže rečeno, nalazi u nezahvalnoj situaciji i suočen je s, vjerojatno, najvećim izazovima u svojoj povijesti. U prvomu redu mislim na nagomilana dugovanja, ali i na strahovito opterećujuću tekuću nelikvidnost, te na nestabilne tržišne okolnosti na globalnomu planu'', rekao je u intervjuu za Dnevni list v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža.

Kaže kako su se uhvatili u koštac sa svim problemima i da traže načine njihova dugoročnog rješavanja.

''Svaka od ovih tema traži složen pristup i, možda najbitnije, razumijevanje naših poslovnih partnera, kao i naših vlasnika, u prvomu redu Vlade FBiH, kao najvećega pojedinačnog suvlasnika Aluminija. Raduje me što mogu kazati da na to razumijevanje uglavnom nailazimo i što ostvarujemo kvalitetne i ohrabrujuće kontakte s prvim čovjekom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, dopredsjednicom Vlade Jelkom Miličević i resornim ministrom Nerminom Džindićem. Oni shvaćaju ukupnu problematiku i nastoje nam pružiti pomoć za premošćivanje ključnih problema, a osjećam obvezu posebno se zahvaliti našim kupcima i dobavljačima za strpljenje i potporu koje nam iskazuju'', rekao je Pandža.

Kaže kako se mora stabilizirati tekuće poslovne procese, zadržati maksimalnu operativnost u proizvodnji, racionalizirati unutarnji sustav upravljanja i troškove, a povrh svega izboriti se za maksimalno iskorištenje tržišnih okolnosti.

''Naime, cjelokupno je naše poslovanje naslonjeno na burzovne indekse, i kada govorimo o našemu metalu i kada govorimo o nabavi vitalnih sirovina, a na te cijene nemamo utjecaja niti imamo dostupnih mehanizama. K tomu, burzovna su kretanja danas ugrožena i rastućim trgovinskim ratom SAD-a i ostatka svijeta. U nadi da će se globalno gospodarstvo brzo trgnuti i doći do kompromisnih, zdravorazumskih rješenja, na nama je osigurati najbolje moguće premije za naš metal i sklopiti najpovoljnije ugovorne odnose, zasnovane na objektivnim ekonomskim okolnostima. Prije svega, za nabavu električne energije, a onda za kupnju glinice, petrol-koksa i drugih ključnih sirovina, te za prodaju našega globalno prepoznata metala. No, da bismo riješili ključno pitanje električne energije, nužno je restrukturiranje zatečenih dugovanja, jer bez toga nemamo sigurnost niti možemo računati na bankovna jamstva koja su preduvjetom za sklapanje dugoročnih ugovora za nabavu el. energije. Dotad, suočeni smo s previsokom cijenom el. energije, a samo za usporedbu, posljednjih je mjeseci došlo do tolikoga poskupljenja da je cijena struje sada na većoj razini od lanjske u ovomu vremenu, a tada smo trpjeli posljedice ekstremnih suša. To su vrlo opasne okolnosti za naše poslovanje'', rekao je.

Govoreći o aferi vezanoj za navodno davanje mita i kupovinu radnih mjesta, Pamdža ej rekao kako je Nadzorni odbor Društva mjerodavnim tijelima predao svu dokumentaciju o tomu slučaju koju je imao na raspolaganju.

''Aluminij i njegova Uprava stavili su se na potpuno raspolaganje potrebama istrage. Ako u konačnici bude utvrđeno kako je došlo do kršenja zakonskih odredbi i do nemoralnoga ponašanja bilo kojega pojedinca, to mora biti sankcionirano i tu za mene nema dvojbi'', rekao je, između ostalog, Pandža.

 

Kopirati
Drag cursor here to close