Sindikat

Aluminij je zaboravljen

U pismu se tvrdi kako se novoformirani saziv Nezavisni sindikat Aluminija obratio svim relevantnim osobama iz političkog miljea Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske…
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 11. 2019. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nezavisni sindikat Aluminija očekuje prijem kod svih odgovornih kojima se obratio službenim dopisom, želeći s ljudima koji obnašaju vlast podijeliti naše strepnje i strahove, ali i naše ideje kako dalje i što bi bilo moguće uraditi za spas Aluminija'', navelo je Predsjedništvo NSZ-a Aluminij d.d. Mostar.

U pismu se tvrdi kako se novoformirani saziv Nezavisni sindikat Aluminija obratio svim relevantnim osobama iz političkog miljea Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske, tražeći žurne sastanke s odgovornima.

''Obratili smo se Predsjedništvu BiH, Vladi Federacije BiH , Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora BiH, predsjednici Republike Hrvatske, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. Ukazujemo i podsjećamo kako je kompanija Aluminij d.d. Mostar bila  godinama jedan od značajnijih gospodarskih subjekata u našoj zemlji, vodeći izvoznik i generator razvitka, ali je nakon isključenja s visokonaponske mreže proizvodnja kolabirala, a uposlenici su od strane političara dobili obećanje kako će učiniti sve što je potrebno da se Aluminij čim prije ponovno podigne na noge. Nažalost, sve do sada mi ne vidimo neke značajnije pomake koji bi ukazivali na to da se rješenje pronašlo te da ga u što skorijem roku treba implementirati'', navodi se u priopćenju.

Naglašava se da se ''više stječe dojam kako se stalno odgađaju nužni potezi na tom planu, a protekom vremena kao da problem Aluminija pada u zaborav''.

Sindikat će se, kako se navodi, do zadnjeg trenutka odlučno boriti za nastavak rada Društva Aluminij, ''jer ne želimo napuštati svoje domove i našu zemlju''.

 


''Ali to ne možemo ostvariti sami i stoga nam je nužna pomoć svih koji imaju politički utjecaj, posebice po pitanju ekonomske politike. Posebna je odgovornost na Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, ali jednako tako smatramo kako se mora uključiti i Hrvatski narodni sabor BiH, te da navedene institucije ne smije ovaj problem promatrati kao još jedan u nizu onih za koje se nema rješenje. Ukazujemo također i na ustavnu obvezu predsjednika Republike Hrvatske da skrbi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, jer sudbina Aluminija ne tiče se samo 300-tinjak preostalih uposlenika, nego ona može odrediti čitavu budućnost regije Hercegovine i imati dalekosežne implikacije i na Bosnu i Hercegovinu i na Republiku Hrvatsku'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close